Hatalmas vihar a kínai tőzsdén

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Durva zuhanással indult a hét a kínai tőzsdéken, aminek következtében fel is függesztették a részvénykereskedést. A befektetők elsősorban egy rossz makroadatra támaszkodva kezdték el kivégezni a világ második legnagyobb gazdaságának részvénypiacát. 
Vágólapra másolva!

Leállították a kereskedést a kínai részvénypiacon helyi idő szerint délután fél 2-kor, miután a Shanghai Composite Index 6,85 százalékkal 3296,66 pontra szakadt hétfőn. Ezzel együtt a Shenzhen Composite Index 8,1, míg a CSI 300 Index 7,02 százalékot zuhant.

A felfüggesztés akkor lépett életbe, amikor ez utóbbi mutató elérte a 7 százalékos elmozdulást. Amennyiben ugyanis

a CSI 300 akár fölfelé, akár lefelé 7 százalékot változik, leállítják a kínai kereskedést

a nap további szakaszában – írja a CNBC. Mindeközben a hongkongi Hang Seng Index is 2,8 százalék körüli mínuszokat produkált, de Ázsia-szerte pirosban állnak a mutatók.

A kínai részvénypiacon a felfüggesztés előtt 595 milliárd jüan (89,9 milliárd dollár) értékben cseréltek gazdát részvények. Tavaly az átlagos teljes napi aktivitás ezermilliárd jüanos volt – derül ki a Bloomberg adataiból.

Az iparra figyeltek a befektetők

A kereskedők elsősorban a kínai feldolgozóiparral kapcsolatos bajokra reagáltak. Hétfőn kijött ugyanis a decemberi Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI), amely

48,2 pontra zsugorodott a novemberi 48,6 pontról,

alulmúlva ezzel az elemzői várakozásokat. (Az 50 pont alatti érték a szektor csökkenését vetíti előre.)

A Caixin a piac által különösen figyelt mutató, mivel a kis- és közepes vállalkozásokra fókuszál, amelyeket nem fed le a hivatalos állami index.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

Korábban a hivatalos feldolgozóipari PMI 49,7 pontot mutatott decemberre, a novemberi 49,6 ponttal szemben. Az érem másik oldala, hogy a nem feldolgozóipari index 54,4 pontra emelkedett 53,6-ról.

Keleti kockázatok

További aggodalomra adhatott okot a befektetőknek az Irán és Szaúd-Arábia között élesedő konfliktus, miután Szaúd-Arábiában kivégeztek egy síita főpapot. Ennek következtében a két ország megszakította egymással a diplomáciai kapcsolatot, az olaj ára pedig hétfőn emelkedésnek indult.

Mindez annyiban érintheti Kínát, hogy az ázsiai óriásnak

jelentős befektetései vannak az iráni olajiparban,

vagyis egy eszkalálódó közel-keleti konfliktus tovább ronthatja a kínai kilátásokat – hangsúlyozta a CNBC-nek Gavin Parry, a Parry International Trading vezetője. A szakértő emellett kiemelte, hogy a befektetők Kína esetében még mindig az iparra fordítják a legnagyobb figyelmet.