Pengeélen táncol a világgazdaság

hangulat kockázat tőzsde befektetés rohanás
Vágólapra másolva!
A durva vállalati adósságállomány akár a világgazdaság következő recesszióját is elhozhatja, ahogy az energiacégek elkezdenek bedőlni az alacsony olajár miatt. A pesszimista elemzők legalábbis így gondolkodnak, de akadnak olyanok, akik szerint maximum elszigetelt problémával állunk szembe. Jön a végítélet, vagy mindez csupán vihar egy kanál vízben – esetleg olajban?
Vágólapra másolva!

Egyre erősebben foglalkoztatja az elemzőket a kérdés, hogy vajon küszöbön áll-e a az Egyesült Államok, vagy akár az egész világ gazdaságának recessziója. Ennek pedig nem önmagában az év elején kipattant piaci turbulencia vagy az alacsony olajár az egyedüli oka, hanem az, hogy példátlan, 29 ezer milliárd dolláros adósságállomány halmozódott fel a vállalatoknál. Az persze nyitott kérdés, hogy mindez milyen hatással lesz a világgazdaságra, de az elemzők szerint olyan problémáról van szó, amelytől nem szabadulunk meg egykönnyen.

A helyzet azonban

világszerte egyre feszültebb a hitelpiacokon.

A leminősítések 2009 óta nem képviseltek ilyen nagy arányt az összes minősítés körében, miközben a vállalati adósságok 12 éves csúcson állnak – írja a Bloomberg. Ami pedig még aggasztóbb, hogy most már a globális vállalatok egyharmada nem képes akkora hozamot elérni a befektetéseire, hogy fedezni tudja a finanszírozási költségeit.

Mindezt összevetve az látszik, hogy a jegybankok által fűtött, alacsony hitelköltségekre épülő, hét éve tartó gazdasági modell egyre inkább kifut.

Kötvények és adósságok

Ráadásul amíg mindenki a részvénypiacokkal van elfoglalva, a kötvénypiacokon is gyűlnek a veszteségek. Az amerikai állampapírok és a magas minősítő adósságok közti

kockázati felár például 1,83 százalékpontig szélesedett, amire három éve nem volt példa,

és márciusban még csupán 1,18 százalékpont volt – derül ki a Bank of America Merrill Lynch indexéből. Ezzel együtt a befektetők tavaly 0,2 százalékot veszítettek a vállalati kötvényeken, ami úgy szembetűnő, ha összevetjük az elmúlt hat év átlagos 7,9 százalékos nyereségével.

Gyűlnek a bajok a hitelek körül Forrás: Anadolu Agency/Cem Ozdel

Az S&P által világszerte minősített vállalatok adóssága pedig 2015-ben már háromszorosa volt a tisztítatlan nyereségeiknek, ami 2003 óta a legmagasabb érték, és a megelőző évben még csupán 2,8-szoros volt az érték. A manapság egyre nagyobb aggodalmakat okozó Kínában a tőzsdén jegyzett vállalatok három éve nem látott adósságállományt halmoztak fel.

A romló adósságprofilok hozzájárultak ahhoz, hogy

az S&P tavaly 863 kötvénykibocsátó vállalatot minősített le,

ami a legmagasabb szint 2009 óta. A nyersanyag- és energiacégeknek pedig több mint harmada vagy negatív kilátással szerepel a hitelminősítőnél, vagy megfigyelés alatt vannak negatív kilátásokkal. Egy másik nagy minősítő, a Fitch Ratings azt közölte továbbá, hogy csak a harmadik negyedévben az amerikai vállalati adósságok mintegy 6 százalékát minősítették le, ami a legnagyobb arány2009 óta.

Túlfűthették a jegybankok a piacokat Forrás: AFP / Getty Images

Piaci szempontból külön izgalmas, hogy egyre inkább ellentmondás kezd kiépülni a részvény- és a kötvénytulajdonosok érdekei között. Az olcsó hiteleket ugyanis a vállalatok nagyrészt a 3,8 ezer milliárd dollárt kitevő felvásárlásokra és összeolvadásokra, valamint részvény-visszavásárlásokra és osztalékfizetésekre fordították. Ezek pedig

rövid távon felpörgették a részvényárfolyamokat, de szembe mennek a kötvénytulajdonosok hosszú távú megfontolásaival.

Felívelés vagy apokalipszis

A Bloomberg által idézett szakértői véleményekből mindezek után két markáns irányvonal rajzolódik ki. Az egyik narratíva szerint hitelpiaci kilátások stabilak, és a vállalatok igen tekintélyes mennyiségű készpénzt halmoztak fel ahhoz, hogy fizetni tudják az adósságaikat. Amíg pedig ez utóbbi fennáll, nincs nagy gond. Ráadásul – hangzik az érv – a problémák

lényegében izoláltak a nyersanyagpiacon,

vagyis nem várható, hogy hatással lesznek a világgazdaság egészére.

Ezzel szemben a másik véleményhalmaz szerint miközben a hitelköltségek egyre nőnek – az S&P által követett vállalatok 2000 óta nem fizettek annyi kamatot, mint tavaly – a világgazdaság növekedése törékeny. Vagyis egy olyan

rendszerszintű problémával állunk szemben,

melynek alapja, hogy a gazdaság túlságosan rábízta magát az élénkítő programokra, ami egyre inkább fenntarthatatlannak bizonyul.

Az olajpiac válsága

A világ egyik legnagyobb vagyonkezelőjének számító Blackrock vezérigazgatója a fentieknél pontosabb volt, és azt közölte nemrégiben, hogy

akár 400 vállalat is bedőlhet a jelenlegi az olajpiaci lejtmenetben.

Ennek oka, hogy az olaj árfolyama szerinte még nem érte el a mélypontot, és egyre több vállalat kell szembenézzen azzal, hogy nem képes fizetni az adósságait – írja a Business Insider.

Noha Larry Fink nem mondott konkrét cégeket, a Bloomberg előrejelzése szerint a független amerikai olajexportőrök összesen majdnem 14 milliárd dolláros veszteségről számolhatnak be 2015-re nézve.

Az amerikai WTI nyersolaj 2013 augusztusa óta már nagyjából 72 százalékkal lett olcsóbb, és egyedül 2016-ban hozzávetőleg 14 százalékkal került lejjebb a hordónkénti árfolyam.