A piacok jövőjéről jósolt a guru

Mohamed A. El-Erian, CEO and co-CIO of PIMCO, speaks at the Milken Institute Global Conference in Beverly Hills, California :rel:d:bm:GF2E94T183F01
Mohamed A. El-Erian, CEO and co-CIO of PIMCO, takes part in a panel discussion titled "Global Markets in Uncertain Times" at the Milken Institute Global Conference in Beverly Hills, California April 29, 2013. REUTERS/Fred Prouser (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) - RTXZ3LK
Vágólapra másolva!
Az Allianz vezető közgazdásza, Mohamed El-Erian belenézett a jósgömbjébe, és elmondta meglátásait az amerikai választásokról, az USA jegybankjának várható kamatemeléseiről, valamint a részvénypiacok jövőjéről.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 2017 végéig várható szigorítását bár számos bizonytalanság övezi, El-Erian szerint három kamatemelés várható a jövő év végéig. Ebből egy idén, míg kettő jövőre esedékes – mondta a befektetési guru a Business Insidernek.

A várható szigorítások hátterében az amerikai munkaerőpiac folyamatos erősödése és a lassan növekvő infláció áll, valamint az egyre szélesebb körben elterjedő felfogás, hogy a hosszan tartó alacsony kamatkörnyezet fokozatosan megnöveli a pénzügyi instabilitás kockázatát – teszi hozzá.

A kamatemelések lehetősége azonban limitált,

elsősorban a növekedésre nehezedő strukturális problémák, illetve gyenge külföldi bővülés miatt.

El-Erian kiemelte, fontos észben tartani, hogy a Fed szigorítási pályája valószínűleg lassú lesz és egyenetlen, és a kamatkörnyezet még sokáig a historikus átlag alatt maradhat.

Kockázatos választás

A közelgő amerikai elnökválasztás piaci hatásaira rátérve, El-Erian két komoly kockázatot lát. Az egyik az, ha a demokraták elsöprő győzelmet aratnak, és megszerzik maguknak a Kongresszust és a Fehér Házat is. A piacokat kellemetlenül érintő másik opció pedig az lenne, ha Donald Trump kerülne az elnöki székbe, és azonnali intézkedéseket tenne, hogy vámokon keresztül büntesse Kínát és Mexikót.

Az amerikai elnökválasztás is komoly kockázatot jelenthet a piacoknak Forrás: AFP/Robyn Beck

Ha ezek közül bármelyik megvalósul – mondja –

olyan piaci reakciókra lehet készülni, mint amilyeneket a júniusi brexitszavazás után láthattunk.

Ezen két esettől eltekintve viszont a piacok várhatóan megfelelően tudják majd kezelni az eredményt.

Veszélyek és kilengések

A választásokat leszámítva a guru szerint

az európai politikai helyzet jelenti a legnagyobb kockázatot a piacok számára.

El-Erian különösen nagy figyelmet szentel a decemberben esedékes olaszországi népszavazásnak, illetve a Németországban és Franciaországban jövőre tartandó választásoknak.

Rátérve az amerikai részvénypiac jövőjére, az Allianz vezető közgazdásza arra számít, hogy a piac sokkal nagyobb volatilitást mutat majd, mint idén eddig tette. Különösen akkor, ha egyre több valószínűtlen esemény következik be, a jegybankok pedig egyre nehezebben tudják majd lenyomni a pénzügyi kilengéseket. Ez emlékeztető lesz majd a befektetők és a kereskedők számára, hogy mennyire alábecsülték a megugró volatilitás lehetőségét – tette hozzá El-Erian.