Régimódi startupmese hetedhét határra szóló hepienddel

Larry Ellison, CEO of Oracle Corporation, gestures as he makes a speech during the New Economy Summit 2014 in Tokyo on April 9, 2014.  More than 1,000 business leaders, entrepreneurs, businessmen and students took part in the two-day forum.     AFP PHOTO/
Larry Ellison 2014 áprilisában Tokyóban
Vágólapra másolva!
Nem árulta el az Oracle, mennyit fizetett a Dynért, de a Fortune korábbi főszerkesztője szerint „valamelyest északra a 600 milliótól”. Ebben nemcsak az az érdekes, hogy Larry Ellison vállalata jóval fukarabb szokott lenni az akvizíciókban, hanem az is, hogy a startupot 356 millió dollárra értékelték tavasszal. Mit tud tehát a Dyn nevű kis startup, hogy ilyen sóváran kapjon utána egy ekkora úr?
Vágólapra másolva!

A DNS, azaz domain name system, vagyis a tartománynévrendszer az algoritmusokat helyezi el a felhasználó számára érthető térképeken. Ez a rendszer társítja az információt a domainnevekhez. A DNS az internet telefonkönyve, innen lehet kikeresni az IP-címeket is. „A DNS lehetővé teszi internetes erőforrások csoportjaihoz nevek hozzárendelését olyan módon, hogy az ne függjön az erőforrások fizikai helyétől” – írja a Wikipédia. A hiperlinkek így állandóak maradnak akkor is, ha változás történik az útválasztó rendszerben.

A Dynt, mint a Business Insider cikkéből megtudhatjuk, két akkor a húszas és egyetemi éveiben járó fiatal mérnök alapította,

a startupos népmesék klasszikus forgatókönyve szerint: merő jófejségből, ingyen elérhetővé téve a nyíltforráskódú fejlesztésüket.

Csak éppen nem garázsban, hanem a Worcester Polytechnic Institute egyik kollégiumi szobájában. Aztán útrakeltek, de a hamubasült pogácsa nagyon gyorsan elfogyott. Hiába tették ki az adakozásra buzdító gombot a weboldalra, nem jött a pénz. Ekkor Jeremy Hitchcock és Tom Daly felhívást intéztek a techőrült néphez, őszintén feltárva, hogy amennyiben egy hét alatt nem gyűjtenek össze 25 ezer dollárt, fuss el véle.

Jeremy Hitchcock Forrás: Origo

Ekkor csoda történt,

a sok jótét szoftverlélek 40 ezret kalapozott össze a Dynnek.

A két fiatalember meghökkenve vette tudomásul, hogy ezzel egy karnyújtásnyira kerültek attól, hogy abból, ami játéknak indult, igazi üzlet legyen.

Ettől számítva

11 éven át egy fillér kockázati tőke bevonása nélkül boldogultak.

A Dyn felvirágzott és magához képest nagyra nőtt: ma 450 alkalmazottja és 3500 üzleti ügyfele van, köztük olyan nevek, mint a Netflix, a Pfizer vagy a Twitter.

2012-ben megkapták az első befektetést, ekkor a három hőskorszaki vezető közül kettő távozott, csak a marketinges York maradt a cégnél. Hitchcock a manchesteri startupszcéna élére állt és angyalbefektető lett, Daly San Franciscóban szegődött el egy szintén szoftverfejlesztő céghez.

Larry Ellison 2014 áprilisában Tokyóban Forrás: AFP/Toru Yamanaka

Csakhogy a Dyn becsült értéke 365 millió dollár, az Oracle pedig majdnem kétszer ennyit fizetett érte. Úgy hírlik, a felhőalapú szolgáltatása fejlesztéséhez van szüksége a cégre: a cikk szerint szinte biztos, hogy ugyanazért vette meg, amiért a Google néhány hete 625 millió dollárt fizetett a 92 milliós bevételű Apigee-ért. A felhőszolgáltatások terén az Amazon kérdés nélkül Messi, Neymar, Thomas Müller és Manuel Neuer egyszemélyben. A Dynnek is, az Apigee-nek is a felhő a specialitása. Ha az Oracle és a Google le akarja nyomni az Amazont, márpedig ebből még csak titkot sem csinálnak, ilyen kis fürge szupertehetségeket kell megnyerniük maguknak.