További vesszőfutás előtt a font

kamat, hozam, kötvény, profit
bank of england banking british british currency CURRENCY money buying commercial detail FINANCE focus BLUR differential focus focus techniques fortune
font (GBP) kamat, hozam, kötvény, profit
Vágólapra másolva!
Folytatódhat az angol font gyengülése, ahogy egyre növekszik a politikai feszültség Európában. A Nomura elemzése szerint a zavarok sokkal inkább üthetik a brit devizát, mint az eurót.
Vágólapra másolva!

Az euró sokkal kisebb mértékben gyengülhet, mint a font, ahogy az elitekkel szembeni pártok egyre erősödnek Európában – idézi a CNBC a Nomura elemzését. A pénzügyi cég szerint a font gyengülése elsősorban az amerikai dollárral és a svájci frankkal szemben lehet jelentős, ahogy fokozódik a politikai instabilitás az euróövezet kulcsfontosságú államiban.

A Nomura rámutatott, hogy

három olyan erő van, amely komoly nyomás alá helyezheti a jövőben a fontot.

Az egyik a brit külső deficit finanszírozásának egyre nehezebbé válása, a másik a brit gazdaság lendületvesztése, végül pedig annak a növekvő valószínűsége, hogy az európai kormányok belemennek a „kemény brexitbe", vagyis az optimálisnál viharosabb szakításba.

Mindemellett szerte Európában fontos szavazások jönnek a következő időszakban. December 4-én például Olaszországban tartanak népszavazást a választási rendszer átalakításáról szóló alkotmányos reformról. Ha pedig a referendum elbukik, az sokak szerint még nagyobb löketet adhat az Európa-ellenes erőknek. Tekintve peidg, hogy jövőre több fontos európai országban is választások lesznek, az olasz referendum eredménye és következményei nem elhanyagolhatók.

Veszélyes kiábrándulás

Ezzel párhuzamosan – véli a Nomura – az egyik kulcsfontosságú tényező, amely negatívan érintheti a font árfolyamát, hogy

a befektetők kiábrándulnak a brit eszközökből.

Ez pedig kiemelt kérdés a brit gazdaság számára, mivel a szigetország folyó fizetési mérlegének finanszírozása erősen függ a külföldi kötvénybefektetőktől. Ráadásul eddig a brit hozamok is vonzók voltak, köszönhetően az Európai Központi Bank agresszív élénkítési politikájának.

Fokozódhat a font gyengülése a politikai kockázatok következtében Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Az erősödő európai politikai kockázatok azonban véget vethetnek ennek a tőkeáramlásnak – teszik hozzá a cégnél. A növekvő volatilitás, illetve a hozamok közti különbségek változása a bizonytalanságok közepette negatív hatást gyakorolhatnak a gazdasági hangulatra is. Ennek eredményeképpen pedig a külföldi kötvénybefektetések üteme lassulhat, ami finanszírozási problémákat jelenthet Nagy-Britannia számára.

A kötvényhozamok pedig már mutatják is a változás jeleit.

Közép-európai idő szerint szerda délután a portugál 10 éves hozam 3,708 százalékos volt, szemben az októberi 3,028 százalékkal. Az olasz 10 éves papír eközben 2,138 százalékon mozgott, míg szeptemberben csupán 1,111 százalékon állt. Még a német 10 éves állampapírhozam is egyre vonzóbb képet fest a 0,272 százalékával, tekintve, hogy idén korábban negatív szinteken forgott a papír. Ezzel párhuzamosan a brit 10 éves lejáratú államkötvény hozama szerdán 1,398 százalékon állt.

Nyomás a növekedésen

A második nehezítő tényezőt az jelentheti, ha Európában a politikai kockázatok visszafogják a régió gazdasági teljesítményét.

Nagy-Britannia ugyanis igen erősen támaszkodik a külföldi keresletre, a legnagyobb kereskedelmi partnerének pedig az eurózóna minősül.

A font/dollár árfolyam alakulása június eleje óta Forrás: Investing.com

Amennyiben a brit hazai gazdaság a brexit miatt gyengül 2017-ben, úgy az európai problémák csak súlyosbítják majd a szigetország nehézségeit, további nyomást helyezve a brit pénzügyi piacra.

Kemény brexit

Utolsó pontként a Nomura elemzői hangsúlyozzák az Európai Unió elhagyása körüli tárgyalások nehézségét. A két fél közti konfliktus abból fakad, hogy míg Nagy-Britannia egy olyan megoldást preferálna, amely lehetővé tenné a hozzáférést a közös európai piachoz, addig az EU döntéshozói ragaszkodnak ahhoz, hogy a szigetország migrációs kontrollja nem összeegyeztethető a szabad piachoz való hozzáféréssel.

Az Unió magállamainak álláspontja pedig politikailag indokolható.

Ahogy ugyanis egyre több országban erősödnek az uniós elitekkel szembehelyezkedő pártok, úgy a térség vezető országainak az az érdeke, hogy ne könnyítsék meg a britek számára a kilépést, felbátorítva ezzel az eurószektpikus hangokat – teszik hozzá a Nomuránál. Mindez viszont jelentősen megnehezítheti Nagy-Britannia helyzetét a kilépési folyamat alatt, illetve az Unión kívül, amennyiben a kontinens politikai feszültségei fokozódnak.