Nem nagyon népszerű még itthon a pulykapénz

trend, Kuponguruk és bónuszmánia – könnyebben átverhetnek, mint gondolnád!
Vágólapra másolva!
Itt az év utolsó hónapja, mindenki alig várja, hogy valamilyen bónuszjuttatással meglepje a munkáltatója. Magyarországon tavaly a dolgozók 18 százaléka kapott pluszpénzt decemberben.
Vágólapra másolva!

Az IKEA minden munkatársának ad éves bónuszt. Az úgynevezett ONE IKEA BONUS alapján kapják meg a munkatársak, a pénzügyi év teljesítése alapján,

a fizetésük 130 százalékának megfelelő összeget,

amit novemberben utalnak.

Idén a maximot kapták meg a dolgozók - közölte az Origóval az IKEA. A svéd multi 34,2 milliárd eurós értékesítési árbevétellel zárta a 2016-os pénzügyi évet. Az áruházak értékesítése átlagosan 4,8 százalékkal nőtt. A magyarországi IKEA a tavalyi pénzügyi évhez képest idén 15 százalék feletti növekedésre számít.

Karácsonykor is mindig kapnak valamit a multi magyar alkalmazottai, vagy egy fenyőfát, vagy egy levásárolható IKEA-utalványt, vagy az étteremben elkölthető utalvánnyal kedveskednek karácsony előtt a dolgozóknak, közölte az IKEA.

Nem sokan kapnak pulykapénzt

2015-ben minden tizedik magyar munkavállaló kapott 13. havi bért,

átlagosan bruttó 275 ezer forintot.

Év végi pénzbeli juttatásban vagy bónuszban a dolgozók 18 százaléka részesült, átlagosan bruttó 295 ezer forint értékben - írja a Fizetesek.hu.

Csak minden 10-dik magyar munkavállaló kap bónuszt év végén Forrás: Thinkstock

A kutatásból kiderül, hogy a cégméret nagyban befolyásolja a 13. havi bérek nagyságát és gyakoriságát is. Minél több az alkalmazott, annál magasabb összegű a pluszhavi pénz is. Tíz alkalmazottig általában a bruttó 200 ezer forint a jellemző, egy ezer munkatárs feletti vállalatnál pedig már 285 ezer forint.

Az évek után járó bónuszok

Azok a munkavállalók, akik a teljes üzleti évben az IKEA munkatársai, részesei a TACK! elnevezésű hűségprogramnak, amelynek keretében az IKEA Csoport minden évben egy meghatározott összeget biztosít a jogosult munkatársak részére. Akik már öt teljes pénzügyi éve az IKEA dolgozói, azoknak az önkéntes nyugdíjpénztárába utalják az összeget. Az Origónak egy IKEA-ban dolgozó korábban azt mondta, a munkáját

évente 165 ezer forint plusszal honorálják,

ezt a pénzt az önkéntes nyugdíjpénztárába utalja az IKEA.

Emellett azok, akik 5 éve az IKEA-nál dolgoznak 5 extra szabadságnapot kapnak minden évben. Tíz év után pedig 10 plusz szabadnap jár.

Adjunk kölcsön az államnak

Ha nem tudja elköltelni az év végi pulykapénzét, akkor fektesse be a pénzt javasolja a Vienna Life Biztosító a legfrisebb blogbejegyzésében.

A betéti kamatok esésével együtt, nőtt a lakosság állampapírok iránti érdeklődése. Az 1 éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegybe, akár már 10 ezer forintot is betehetünk. Ez az egyik legbiztonságosabb megtakarítási forma, amely most évi 2,25 százalék kamatot ad. Létezik 6 hónapos verzió is belőle, az évi 2 százalékot fial.

Ha eseteleg nem tudja elkölteni, akkor fektesse be a pénzt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azonban ha valaki hosszabb távon tenne félre, arra is kínál megoldást az állam. A Prémium Magyar Államkötvény 3 vagy 5 évre szól, kamata pedig az aktuális inflációtól függ, annál mintegy 3 százalékkal több.

Az úgynevezett egyszeri díjas, befektetéshez kötött biztosítások szintén jó lehetőséget kínálnak azoknak, akik nem tudnak havonta félretenni. Fontos tisztában lenni azzal, hogy az egyszeri díjas biztosításokba azoknak érdemes pénzt rakni, akik legalább 2-5 évig tudják nélkülözni azt.