Cíprasz újra szembeszállt Brüsszellel

Merkel Ciprasz
German Chancellor Angela Merkel (R) and Greek Prime Minister Alexis Tsipras deliver a statement ahead talks focused on the refugee crisis, Cyprus, Turkey and Athens' debt woes in Berlin, on December 16, 2016. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Tegnap este megszavazta az athéni parlament a nyugdíjasoknak járó egyszeri, karácsonyi juttatást, amely miatt Aléxisz Cíprasz kormányfő akár az államadósság-átütemezést is kockáztathatja. A görög miniszterelnök azzal érvelt a lépést elutasító EU-nál, hogy az elmúlt években az idősek szenvedték meg leginkább a hitelezők által megkövetelt megszorításokat.
Vágólapra másolva!

Mégis kapnak egyszeri karácsonyi juttatást a görög nyugdíjasok. Hetek óta tartó viták után a görög parlament végül elfogadta

a havi 800 eurónál (250 ezer forintnál) kisebb nyugdíjban részesülők egyszeri, "karácsonyi ajándékát",

amelyek összértéke 620 millió euróval terheli a költségvetést.

A szociális juttatás ellen az euróövezet pénzügyminisztereinek tanácsa tiltakozott, azzal érvelve, hogy az unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közös mentőcsomagjaival „nincs összhangban".

Aléxisz Cíprasz ugyanakkor azzal indokolta a döntést, hogy az utóbbi években a trojka követelésére életbe léptetett megszorító intézkedések legnagyobb vesztesei az elmúlt években a nyugdíjasok voltak.

Angela Merkel német kancellár és Aléxisz Cíprasz mai találkozója Berlinben Forrás: AFP/Tobias Schwarz

Bár Cíprasz és az egész görög kabinet szembemegy az unió akaratával, a mostani vitának sokkal nagyobb a tétje, mint 620 millió euró.

Brüsszel ugyanis a görög államadósság átütemezéséről zajló tárgyalások lezárásával fenyegette meg a görög kabinetet,

amennyiben ragaszkodik a nyugdíjasok átlagosan 120 ezer forintnak megfelelő egyszeri juttatásához.

Cíprasz mindenesetre ma munkaebédre találkozik Angela Merkel német kancellárral, akivel a gazdasági helyzet mellett az unió és Törökország kapcsolatáról, a menekültválságról és a ciprusi újraegyesítés irányába tett legújabb lépésekről is szó lesz, így az idősek karácsonyi ajándékának témája már elsikkadhat.

Elemzők szerint Cíprasz kétségbeesetten próbálja visszaszerezni a megszorítások miatt megcsappant népszerűségét,

és feledtetni az idősek idén októberi tüntetésén a drasztikus rendőri fellépést, ezért ragaszkodott az 1,6 millió nyugdíjas karácsonyi ajándékához.

Görögország gazdasága egyébként 2008 óta recesszióban van: a trojka három mentőcsomagja rengeteg megszorítást hozott, és annyira eladósította az országot, hogy az gyakorlatilag adósságcsapdába került.

Az IMF az utóbbi években már több olyan nyilatkozatot tett, amelyben

elismerte a görög gazdasági problémák kezelésére adott rossz receptet, és sürgette az adósság visszafizetésének átütemezését, illetve részleges adósságelengedést.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója Forrás: AFP/Zach Gibson

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója azt is elismerte, hogy

a trojka feltételeivel gyakorlatilag lehetetlen a kilábalás úgy, hogy az államadósságot is csökkenteni lehessen.

Az euróövezetben a németeken kívül egyre több támogatója akad a görög adósságátütemezésnek, annál is inkább, mert a magas kamatok miatt a kölcsönöket amúgy is lehetetlen visszafizetni.

Az IMF szerint az EU nagyon nehéz terheket tett Athén vállára, és a valutaalap nem támogat további megszorításokat.