A jegybank még nagyobb növekedést vár a magyar gazdaságtól

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Az MNB jelentősen megnövelte korábbi előrejelzését, és jövőre már 3,6 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságtól. Októberben 262 ezer forint volt az átlagos bruttó kereset. Varga Mihály szerint az euró bevezetése „rajtunk múlik”. Ismét drágultak az üzemanyagok, olasz bankokat kell megmenteni, az USA pedig kiterjesztette az Oroszország elleni gazdasági szankcióit. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Gyorsabb növekedést jósol az MNB

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) az inflációs jelentésében jelentősen, 3-ról 3,6 százalékra növelte a jövő évi bruttó hazai termék (GDP) bővülésre vonatkozó előrejelzését. A jegybank jövőre a korábbinál 0,1 százalékponttal nagyobb, 2,4 százalékos inflációt vár a jelentés szerint.

Jövőre a növekedés élénkülését elsősorban a fogyasztás bővülése idézi elő,

amiben döntő szerepet játszik a minimálbér-emelés és a garantált bérminimum növekedése, ebből fakadóan a lakosság rendelkezésére álló jövedelem emelkedése, emellett a beruházások is érdemben bővülhetnek – mondta Balatoni András, az MNB igazgatója.

Jövőre akár négyszázalékos lehet a növekedés

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint a magyar gazdaság

  • idén 2,1 százalékkal,
  • jövőre pedig 3,6 százalékkal bővülhet,

de bizonyos feltételek teljesülése esetén elérheti a négy százalékot.

Várhatóan az államadósság is tovább mérséklődik: míg tavaly év végén a mutató a GDP 74,7 százalékát tette ki, addig idén 73,3 százalék, jövő év végén pedig 71,2 százalék lehet.

Nőtt a bruttó átlagkereset

A KSH adatai szerint idén január–októberben a bruttó átlagkereset 258 300 forint volt, 6 százalékkal több az előző évhez képest. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése is hatással volt. Az év első tíz hónapjában a nettó keresetek emelkedése a személyijövedelemadó-kulcs egy százalékpontos csökkenése következtében 7,6 százalék volt.

Októberben a bruttó átlagkereset 262 200 forint volt nemzetgazdasági szinten, míg

az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 174 400 forint volt,

a kedvezményt is figyelembe véve pedig 181 600 forintra becsülhető.

Pozsonyban keresik a legtöbbet a régió fővárosai közül

A kelet-közép-európai régió fővárosai közül Pozsonyban a legmagasabb, 1403 euró (435 ezer forint) az átlagbér, Budapest a harmadik helyen áll 1231 euróval (381 ezer forint), derült ki a PayLab felméréséből.

Nagyobb termelékenység kellene

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint

lenne lehetőség a járulékok és a jövedelemadó egyidejű csökkentésére.

Úgy véli, hogy a kis cégek vesztesei lehetnek a béremelésnek. Szerinte a mostani kedvező folyamatok fenntartásához az állami szektorban két-háromszor nagyobb termelékenység kellene, a magánszektor teljesítményét tíz éven belül meg kellene duplázni.

Varga Mihály elmondta, mikor csökkenhetnek a munkát terhelő adók

Akkor csökkenhetnek a munkát terhelő adók, ha a gazdaság stabilan három százalék fölött tud nőni, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Szerinte a jövedelemadót lenne érdemes csökkenteni.

Ha a gazdaság át tud állni egy tartósan 3 százalékot meghaladó növekedésre, akkor lesz forrás a munkát terhelő adók további csökkentésére, mondta a tárcavezető a Világgazdaságnak adott interjúban.

Az euró bevezetése rajtunk múlik

A 310–315-ös sávban mozgó forint picit gyengébb annál, mint amire a Nemzetgazdasági Minisztérium számított, de ez az árfolyam nem befolyásolja az államadósság csökkenését, nincs szükség bűvésztrükkre – mondta Varga Mihály a Figyelőnek.

Varga Mihály szerint, ha a régiónkból további országok lépnek be az eurózónába, abból Magyarország nem maradhat ki Forrás: MTI/Kovács Tamás

Romlik a fizetési fegyelem

A tavalyi évhez képest közel másfél nappal hosszabbodtak a fizetési határidők, derült ki a Bisnode elemzéséből. Miközben a vállalkozások fizetési határideje nő, a csúszással fizető társaságok is 2 nappal hosszabb késéssel teljesítik fizetési kötelezettségeiket. Nemcsak a fizetési csúszások, hanem a késve fizetett számlák aránya is növekedett.

Drágultak az üzemanyagok

Emelte 4-4 forinttal a benzin és a gázolaj árát szerdán a Mol. Az emeléssel

  • a benzin átlagára 364 forintra,
  • a gázolajé 379 forintra nőtt.
A benzin és a gázolaj árának alakulása Forrás: MTI

Új adóamnesztia-szabályok lesznek jövőre

Változik az offshore cég fogalma, és új adóamnesztia-szabályokat is tartalmaznak a karácsony előtt kihirdetett új adójogszabályok.

Dávid Ilona: Nem osztom az észt egy elefántcsonttoronyban ülve

Ha nem is álruhában, de rendszeresen megfordul a „végeken”, a vasutasok között a MÁV elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona, aki a saját Facebook-oldalán hirdeti meg a „főnöki fordákat”. A Magyarország legnagyobb vállalatát több mint négy éve irányító üzletasszony az Origónak adott interjúban azt mondta, hogy

a magyar vasút is profitálhatna abból, ha 2024-ben Budapest rendezhetné meg a nyári olimpiai játékokat.

Így néz majd ki a Dagály strand a vb után

A jövő évi vizes világbajnokságra elkészül az új Dagály Úszóaréna, amelynek az építése már javában tart. Szeptember óta azonban a strand is zárva van, hiszen azt is felújítják, és a jelenlegi elképzelések szerint a 2018-as strandszezonra nyithat majd ki újra.

A Dagály Strandfürdő főépületének látványterve Forrás: Origo

Nem csupán néhány medence felújításáról van szó, hiszen

az egész strandfürdő megújul,

a medencéktől a játszótereken, sportpályákon, öltözőkön át egészen az épületekig. A megszépülő strandfürdő látványterveit először az Origón láthatta.

Ez is a héten történt:

  • Nem nyúltak az alapkamathoz: az elemzői várakozásoknak megfelelően az MNB nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és nem módosított a kamatfolyosó feltételein sem.
  • Egy felmérésből kiderült, hogy a Baranya, a Hajdú-Bihar és a Zala megyében élők teszik félre a legnagyobb összegeket a nyugdíjukra – ők lehetnek azok, akiknek a megyei átlagbér másfélszeresét is elérheti majd a nyugdíjuk összege.
  • Rekordalacsony lesz a diákhitel kamata a következő fél évben: a Diákhitel Központ 3,35 százalékban határozta meg a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát, míg a kötött felhasználású Diákhitel2 kamatlába továbbra is fix 2 százalék lesz.
  • Egy fillért sem kapnak a Kun-Mediátor károsultjai, ahogy a dolgozók sem, ugyanis a Magyar Idők szerint az eltüntetett milliárdoknak nyomuk sincs.
  • Újabb húsz évre kapott engedélyt a paksi hármas blokk, miután az Országos Atomenergia-hivatal engedélyezte az üzemidő-hosszabbítást.
  • Bejött az újítás a sztrádamatricáknál: már közel 20 ezer autós megvette a jövő évre szóló sztrádamatricát az NFM közlése szerint. Az árak nem változnak 2017-re.

Kiterjesztette az USA az Oroszország elleni gazdasági szankcióit

Újabb személyekre és vállalatokra terjesztette ki Oroszország elleni gazdasági szankcióit az Egyesült Államok, derült ki az amerikai pénzügyminisztérium közleményéből. Ez még az Obama-kormány döntése. A büntetőintézkedéseket korábban a Krím félsziget megszállása és a kelet-ukrajnai konfliktusban való érintettsége miatt rótták ki Oroszországra. A szankciókkal sújtottak

  • nem léphetnek be az USA területére,
  • nem folytathatnak üzleti tevékenységet egyes amerikai vállalatokkal,
  • és nem lehetnek pénzeszközeik sem amerikai bankokban.

Itt az újabb bankmentés az olaszoknál

Nyolc év telt el a pénzügyi válság kezdete óta, de még mindig újabb bankok szorulnak állami mentőövre. Ezúttal az olasz pénzügyi szektort kell megtámogatni 20 milliárd euróval. A döntéssel a bedőlt hitelek miatt bajba jutott bankrendszeren próbál segíteni az új olasz kormány.

Ha vámot fizettet az EU, akkor megroppannak a brit cégek

A Brit Iparszövetség szerint a brit üzleti vállalkozásoknak elemi érdekük, hogy az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése után is vámakadályoktól mentesen kereskedhessenek az Európai Unióval.

A Bitcoin mindent lenyom az év végére

A Bitcoin arra készül, hogy június óta nem látott heti ugrást hajtson végre, ahogy a geopolitikai kockázatok megnövelték a digitális fizetőeszköz vonzerejét a világpiacon. Péntekig a Bitcoin már több mint 15 százalékot erősödött a héten, és a pénteki hongkongi kereskedésben az árfolyama átlépte a 900 dollárt is. A Bloomberg adatai szerint így

a virtuális valuta idén már 107 százalékot emelkedett.