Ha az olaszok otthagyják az euróövezetet, az szétzilálja az Uniót

RENZI, Matteo
Pontassieve, 2016. december 4. Matteo Renzi olasz miniszterelnök szavazóurnába dobja voksát egy pontassievei szavazóhelyiségben 2016. december 4-én, az olasz törvényhozási rendszer átalakításáról szóló alkotmányos népszavazáson. (MTI/EPA/Maurizio Degl' Innocenti)
Vágólapra másolva!
Olaszország euróövezeti kilépésének kockázatára, az Európai Unió szétzilálódásának a veszélyeire figyelmeztet az ifo német gazdaságkutató intézet elnöke egy lapinterjúban.
Vágólapra másolva!

"Joggal tarthatunk tőle, hogy olyan kormány kerül hatalomra Olaszországban, amelyik kivezeti az országot az euróövezetből,

mivel az olaszok már nem látnak perspektívát a közös devizában"

- fogalmazott a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének a vezetője. Fennáll a veszélye annak is, hogy más országokban is erodálódik az euróba vetett bizalom - tette hozzá. Ha a harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaság a kilépés mellett döntene, az más krízisországokkal szemben is megingatná a befektetők bizalmát.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök szavaz a decemberi referendumon Forrás: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Degl' Innocenti

Az Európai Központi Bank (EKB) támogatásának köszönhetően Olaszországot rövid távon nem fenyegeti sem refinanszírozási válság, sem valamely kereskedelmi bank rendezetlen tönkremenetele - jegyezte meg a német gazdasági szakember. A gazdasági krízis súlyosbodásával, a reform-erőfeszítések lankadásával, illetve a gondokkal küszködő bankrendszer szanálásának a megrekedésével azonban mindenképpen számolni kell,

ami pedig hosszabb távon az államadósság kezelhetetlen mértékűre duzzadásához vezethet.


A népszavazás alkotmánymódosítást elutasító eredménye és Matteo Renzi miniszterelnök távozási szándéka amellett, hogy nyomás alá helyezi az euró árfolyamát, a kontinenst is komoly kihívás elé állítja. "Fennáll Európa szétzilálódásának a veszélye" - mutatott rá Clemens Fuest a lapinterjúban.