Itt vannak a 2017-es büdzsé sarokszámai

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke nyilatkozik a sajtónak a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat átadásán az Országház Delegációs termében 2016. április 26-án.
Vágólapra másolva!
A jövő évi büdzsében minden szakterület számára többletforrást biztosítana a kormány az idei évhez képest - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Parlamentben, mielőtt átnyújtotta a jövő évi büdzsé tervezetét Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetés 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolt; az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tovább mérséklődik.

Az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Megjegyezte, a költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember léphessen egyet előre.

Varga Mihály kivételesen az Országgyűlés alelnökének adta át a költségvetés tervezetét Forrás: Marton Szilvia

Többletforrások:

  • oktatásra 327 milliárd,
  • egészségügyre 167 milliárd,
  • tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd,
  • kultúrára 66 milliárd többletforrást tartalmaz a javaslat.
  • a rendvédelemre 114,
  • az önkormányzatokra 5 milliárd,
  • az igazságügyre 26 milliárd,
  • a külügy 10 milliárd többletforrásra számíthat.

Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a honvédelem az ideinél 51 milliárd forinttal nagyobb büdzséből működhet jövőre - tette hozzá.

Kompenzálnak, ha kell

A kormány megőrzi a nyugdíjak reálértékét. Varga Mihály azt mondta, a nyugdíjemelés a tervezett inflációval megegyező. Ha a fogyasztói árak a kormány által prognosztizáltnál kevésbé nőnek jövőre, a nyugdíjak reálértéke nő,

ha az infláció a tervezettnél magasabb lesz, akkor kompenzálják a nyugdíjasokat,

tehát őket nem érheti hátrány - tette hozzá.

Kiemelte, hogy 2011-2015 között 21,5 százalékkal, az infláció felett 8,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, tehát az eddig felhalmozott plusz reálérték-emelkedés "visszapótolta azt a nyugdíjasok számára, amit az előző kormányok elvettek".

Csökkent több élelmiszer áfája Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Jelezte azt is, hogy az

alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése további reálnyugdíj emelést jelent,

hiszen a nyugdíjasok fogyasztói kosarában ezek nagy súllyal szerepelnek, az árcsökkenés a nyugdíjasok számára "egy újabb kisebb rezsicsökkenést" jelent.

Az Országgyűlés június 13-án fogadhatja el a jövő évi költségvetést, amelynek általános vitája május 10-én kezdődik a Házban - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke.

Több lesz rendkívüli intézkedésre

A 2017. évi költségvetési törvényjavaslat a korábban már megszokott konzervatív módon készült, az előre nem várt kockázatok kivédése érdekében a kormányzat ismételten két típusú központi tartalékot képzett - mondta Varga Mihály. Az Országvédelmi Alap célelőirányzata és a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka együttesen 170 milliárd forint, ebből az Országvédelmi Alap 2017-es előirányzata 60 milliárd forint, míg

a rendkívüli kormányzati intézkedéseké 110 milliárd forint lesz.

2016-ban előbbi 70 milliárd forint volt, utóbbi pedig 100 milliárd forint - mondta Varga Mihály. A tartalékok rendszerét erősíti a költségvetési fejezetenként képezett stabilitási tartalék, aminek felhasználása a kormány döntése alapján az év utolsó negyedévében lehetséges - jelezte.

Forrás: Marton Szilvia

Jön az elhelyezkedési juttatás

A segély helyett munkát elv folytatásával a kormány új jogintézményt vezet be, elhelyezkedési juttatással segíti a jövőben a közfoglalkoztatottak elhelyezkedését a versenyszférában - jelentette be Varga Mihály. A foglalkoztatásban bekövetkező szerkezeti változtatás lényege a közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átmenetnek kell lennie, erre szolgál az elhelyezkedési juttatás. A jövőben

támogatást kapnak azok a munkavállalók, akik a közfoglalkoztatási jogviszony lejártát megelőzően állást találnak maguknak.

Emellett 2017-től a közfoglalkoztatás időtartalma is beszámít az álláskeresés időszakába, ennek értelmében jogosulttá válnak a munkahelyvédelmi akció kedvezményére tartós munkanélküli kategóriában.

- tette hozzá. Emellett megmaradnak a korábbi támogatási formák, az ifjúsági garanciaprogram, valamint a munkahelyvédelmi akció, amelyek jelentős járadékkedvezményt nyújtanak - fogalmazott a miniszter.