A Moody's minősítette az MKB-t

hitelminősítés hitelminősítő
A sign for Moody's rating agency is displayed at the company headquarters in New York, September 18, 2012. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
A Moody's hitelminősítő nem változtatott az állam által szanált MKB Bank besorolásán, de a kilátást stabilról pozitívra javította. 
Vágólapra másolva!

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról az MKB Bank hosszú távú betéti besorolásának kilátását május 20-án a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette a betéti besorolást "Caa2" szinten, az MKB alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját pedig az eddigi "ca"-ról "caa2"-re javította. A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A hitelminősítő az MKB hosszú távú partnerkockázati minősítését (Counterparty Risk, CR) "B2(cr)"-re emelte az eddigi "B3(cr)"-ről.

Az állam eladja az MKB-t

A Moody's közölte: e lépések előzménye az, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette az MKB eladását egy nemzetközi és hazai befektetőkből álló konzorciumnak.

A hitelminősítő elemzése szerint a "caa2" szintű BCA-értékelés az MKB valamelyest javuló adósminőségi megítélését, valamint megfelelő finanszírozási és likviditási profilját tükrözi, de egyben

változatlanul jelentős eszközminőségi, és így fizetőképességi kihívásokat is jelez.

Javult a környezet

Az MKB BCA-értékelése azonban tükrözi azt is, hogy a Moody's várakozása szerint a hitelportfólió folyamatban lévő megtisztítása és az utóbbi hat évhez képest kedvezőbbé vált magyarországi működési környezet fokozatosan javítani fogja az MKB pénzügyi alapmutatóit. A hitelminősítő szerint mindezek eredményeként érzékelhetően csökkent a bank csődkockázata.

A pozitív kilátás is azt tükrözi, hogy javul az MKB működési környezete,

és ez valószínűleg kedvező hatással lesz a bank adósprofiljára a következő 12-18 hónapban - áll a Moody's pénteki londoni értékelésében.

Balog szerint sikeres munkát végeztek

Az MKB elnök-vezérigazgatója, Balog Ádám a hitelminősítő döntéséhez fűzött reagálásában úgy fogalmazott:

Folytatjuk a reorganizációs folyamatot, erősítjük kereskedelmi és vállalati hitelezésünket. Időközben átfogó informatikai modernizációt hajtunk végre annak érdekében, hogy visszaemeljük az MKB Bankot a hazai piac leginkább meghatározó szereplői közé" - áll a bank MTI-hez eljuttatott közleményében.