Vágólapra másolva!
A jövő héten esedékes brit népszavazás az EU-tagságról a vállalati felvásárlásokra és összeolvadásokra is komoly hatással lehet. Ráadásul egy friss kutatás szerint számos tehetség elmenekülhet Londonból, amennyiben a szigetország a kilépésre voksol.
Vágólapra másolva!

Ahogy közeledik a brit népszavazás, egyre jobban érződnek az esetleges brexit lehetséges hatásai. A vállalati felvásárlások és összeolvadások (M&A) területén pedig szintén érzékelhetők a változások – derül ki az M&A Advisor jelentéséből. Miután ugyanis tavaly rekord évet zártak a hazai és külföldi M&A befektetések Nagy-Britanniában, az elmúlt hat hónapban a lassulás jelei mutatkoztak. Mindössze 500 tranzakciót bonyolítottak le az egy évvel korábbi 800 után – idézi a CNBC David Fergussont, az M&A Advisor vezetőjét.

Az idei második negyedévben ráadásul 300-ra csúszott vissza az üzletek volumene, ami drámai zsugorodásnak számít, és komoly veszélyt jelent a brit üzleti életre – mondta Fergusson.

Bizonytalanság és menekülés

A 35 országból összesen 600 válasz alapján készített jelentésből kiderül, a megkérdezettek döntő többsége szerint

a brexit jelentős és elhúzódó bizonytalanságot okozna.

A felmérésben olyan cégek képviselőit is megkérdezték, mint a PwC, a Winchester Capital vagy a WL Ross & Co. A válaszadók jelentős része az esetleges hosszú távú bizonytalanságot egyértelműen károsnak ítélte a tranzakciós aktivitás szempontjából. Mások pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy sajátos „agyelszívás” is beindulhat, ahogy más európai pénzügyi központban keresnek munkát.

London szerepe is veszélybe kerülhet Forrás: AFP/Oli Scarff

Ha pedig a nemzetközi szakemberek London helyett más európai központokra szavaznak, akkor éppen a brit főváros nagy előnye kerül veszélybe, jelesül a nemzetközi munkaerőpiacon mutatott komoly vonzereje. Nem mellékesen pedig az olyan nagyvárosok, mint

Párizs vagy Berlin le is csaphatnak a lehetőségre,

hogy erősítsék a pozícióikat a pénzügyi szolgáltatások területén – jelezte David Crook, a White & Case nemzetközi jogi cég partnere.

Kockázatos jövő

Ezzel párhuzamosan a válaszadók 60 százaléka gondolta úgy, hogy Nagy-Britannia kevésbé teljesítene jól az EU-n kívül. Hasonló arányban mondták azt is, hogy az ország

kevésbé lenne vonzó célpontja a nemzetközi befektetéseknek.

A felvásárlások tekintetében szintén 60 százalék nyilatkozta, hogy a nemzetközi felvásárlók szemében a brit cégek rövid távon veszítenének a vonzerejükből a kilépés esetén, míg 56 százalék szerint az uniós vállalatok kisebb valószínűséggel vennének meg brit székhellyel bíró cégeket. A megkérdezettek mintegy fel emellett úgy látja, az amerikai társaságok üzleti kedve is csökkenne, ha brit cégek felvásárlásáról lenne szó.

Mindazonáltal a jelentésben olyan hangok is akadtak, melyek kevésbé tragikusan látják a jövőt. A pénzügyi szektornak technológiai szolgáltatásokat nyújtó Merrill Corporation ügyvezető igazgatója például úgy látja, az üzletkötések folytatódni fognak, függetlenül a június 23-án rendezett népszavazás eredményétől. Alun Baker úgy hiszi,

a piacok vesznek majd egy nagy levegőt a referendumot követően, és alkalmazkodnak

az új környezethez.