Az oroszok szerint tovább csökkenhet az olajár

2016.01.13. 13:30

A várakozások szerint tovább csökken az olajár és a nyomott ár hosszabb ideig fennmarad - mondta Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter szerdán egy moszkvai fórumon.

A pénzügyminiszter szerint "a globális gazdasági növekedés lassulása és az olajpiaci túlkínálat miatt nincs esély a kőolaj árának emelkedésére a közeljövőben. A termelők közül senki nem csökkenti exportját és emiatt a közeljövőben inkább tovább esik az olaj ára" - mondta a pénzügyminiszter. Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy az orosz gazdaság szempontjából elsősorban az okoz gondot, ha túl hosszú ideig marad alacsony az olajár. Úgy vélte, "az orosz gazdaság szempontjából elsősorban nem az a romboló hatású, ha mondjuk 15 vagy 20 dollárra esik az olajár, hanem az, hogy ha túl hosszú ideig marad alacsony, nem évekig, hanem akár évtizedekig".

40 dollár lenne reális

A pénzügyminiszter szerint a költségvetés 82 dolláros olajár mellett lenne kiegyensúlyozott. Szerdán 9.30 órakor a Brent olajfajta hordónkénti ára 31,25 dollár volt. A folyó költségvetés kialakításakor 50 dolláros olajárat vettek alapul, ezt azonban felül kell vizsgálni és emiatt a költségvetést is - tette hozzá Sziluanov, aki szerint a 40 dollár a reális, de fel kell készíteni a költségvetés egy ennél alacsonyabb, 30 dolláros hordónkénti olajárra is.

Privatizáción gondolkodnak

Alekszej Uljukajev a moszkvai fórumon arról is beszélt, hogy meg kell fontolni a két legnagyobb állami bank, a VTB Bank és a Sberbank állami részesedésének a további csökkentését privatizáció révén. Alekszej Uljukajev emlékeztetett arra, hogy Oroszország továbbra is el van zárva a globális tőkepiacoktól, miközben az ország bankrendszerének friss tőkére van szüksége. A megoldás a VTB Bank és a Sberbank további magánosítása lehet - mondta. Az államnak 60,9 százalékos a tulajdonhányada a VTB Bankban, és a jegybank kezében van a Sberbank 50 százaléka plusz egy részvénye.

A fórumon felszólalt Igor Dmitrijev, az orosz jegybank igazgatója, aki azt mondta, hogy 35 dolláros olajár mellett idén 7 százalék lesz az infláció, 50 dollár esetében pedig 5,5-6 százalék. Az orosz statisztikai hivatal kedden ismertetett adatai szerint tavaly hét éve legmagasabb, 12,9 százalék volt a fogyasztói áremelkedés Oroszországban.