Digitalizálják a bírósági ügyintézést

Informatikai szektor, adatmentés Internet research, conceptual image GLASSES LAPTOP SEARCH
Internet research, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Fél év van hátra az elektronikus bírósági ügyintézésig, sok ügyvédnek kell lépnie. Az elektronikus bírósági ügyintézésre már 2013. január elsejétől lehetőség van a törvényszéki első fokon újonnan induló polgári peres eljárásokban. Nyártól mindez kötelező lesz.
Vágólapra másolva!

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akár az ügyfél, akár az őt képviselő ügyvéd jár el a beadványokat, kérelmeket és az ügy során felmerülő dokumentumokat e-mailben vagy egyéb internetes felületen is eljuttathatják a bíróságra az érintettek– írja a jogaszvilag.hu.

Még hat hónap, és kötelező lesz

Eddig kizárólag a cégbírósági eljárásokban volt kötelező az elektronikus kapcsolattartás, minden más ügyben csupán lehetőséget adott rá a törvény.

Azonban idén nyártól már nemcsak lehetőség lesz minderre,

de a legtöbb bírósági eljárásban kötelezővé is válik az elektronikus ügyintézés.

Nyártól a legtöbb bírósági eljárásban kötelező lesz az elektronikus ügyintézés Forrás: Origo

Fél éve van a jogi szakmának, hogy felkészüljön az új szabályozásra. Mi úgy látjuk, hogy a hazai közigazgatás igen jelentős lépést tesz a digitális evolúcióban: érezhetően kényelmesebbé, átláthatóbbá, biztonságosabbá és gyorsabbá teheti a bírósági ügyintézést a digitalizáció - mondta Dr. Szűcs Katalin az elektronikus hitelesítéssel foglalkozó Netlock Kft. cégvezetője és jogi igazgatója.

A bíróságokkal történő elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges az ügyfélkapu megléte, ezért többszemélyes ügyvédi irodánál minden egyes ügyvédnek külön-külön ügyfélkapuval kell rendelkeznie ahhoz, hogy az eljárásban részt tudjon venni - mondta a szakember.

A bíróságokkal történő elektronikus kapcsolattartáshoz szükséges az ügyfélkapu megléte, ezért többszemélyes ügyvédi irodánál minden egyes ügyvédnek külön-külön ügyfélkapuval kell rendelkeznie ahhoz, hogy az eljárásban részt tudjon venni.