A németek nagyon előttünk vannak

2016.01.20. 17:41

Németország „a világ legjobb országa" az USNews által rendelt nemzetközi felmérés szerint, a különböző kategóriákban elért helyezést összesítve. Magyarország 60-ból a 44. lett, a válaszolók leginkább a magyar kultúrát és az állampolgári jogokat látták pozitívan, bár csak a többi mutatónkhoz képest.

A ma kezdődött davosi világgazdasági csúcson is bemutatott „a világ legjobb országa" felmérésben az EU legerősebb gazdaságát

a vállalkozási lehetőségek szempontjából világelsőnek látja az erről megkérdezett 16 ezer ember. Szintén magas pontszámot adtak Németországnak a magas életminőség és a munkaerő képzettsége, valamint az nagy hatású kulturális hagyományok és a pezsgő kulturális élet miatt is. A Politico.eu értékelése szerint az is növelte a németek pontszámát, hogy a válaszolók szerint az ország súlya is növekedett a nemzetközi ügyekben, főként a migránsválság során, és hogy sokan pozitívan értékelték Németország ebben betöltött szerepét.

Szakmailag kérdéses

A USNews világszerte 16 ezer ember megkérdezésével mérte, milyen az egyes országok megítélése különböző szempontokból. A ranglistát a hírportál a BAV Consulting tanácsadócég és a Wharton School of the University of Pennsylvania közgazdasági egyetemi karral együtt állítják össze. Az USNews ranglistájában 60 ország szerepel, amelyeket 24 szempont alapján értékelnek, a végső pontszám ezekből a pontokból és helyezésekből áll össze.

Angela Merkel német kancellár a 2014-es, brazilok elleni vb-győzelemnek örülForrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Alexander Hassenstein - Fifa

Ennek ellenére nem igazán lehet szakmainak nevezni a tanulmányt. Az országok például "kaland" kategóriában is kapnak pontszámot. Ez a pontszám újabb, pontozott szempontok alapján áll össze, szintén a felmérésben válaszolók értékelése alapján. A nekik feltett kérdések között pedig szerepeltek olyanok is, hogy mennyire tartják "szexinek" az adott országot (Németország ebben elég gyenge helyezést ért el), vagy, hogy mennyire látják szépnek a tájat, vagy barátságosnak a helyieket. A kulturális pontszámot pedig olyan kérdésekre érkező válaszok alapján állították össze, hogy mennyire trendi, divatos, vagy vidám egy-egy ország, vagy, hogy a szórakoztatóiparukat mennyire látják jelentősnek.

Mivel a gazdasági eredményeket szintén közvélemény-kutatások alapján pontozták, ezek szintén nem tükröznek pontosan valós értékeket, csupán azt, mennyire lát a közvélemény bizonyos országokat bürokratikusnak, korruptnak, vállalkozóbarátnak, vagy hogyan vélekednek azok adórendszeréről.

Könnyűnek találtattunk

Magyarország 60-ból a 44. helyet szerezte meg, a jelek szerint hazánknál olyan országoknak jobb a megítélése, mint Sri Lankának, Marokkónak a régióból pedig Csehországnak és Ausztriának. A szomszédaink közül Romániát és Ukrajnát előzzük meg, Horvátország, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia pedig nem szerepel a listán.

Orbán Viktor EU-s vezetők között: nem tartották jelentősnek Magyarország nemzetközi befolyását a válaszolókForrás: MTI/Benoit Doppagne

Magyarország a legjobb, huszadik helyezést állampolgári jogok kategóriájában kapta, a válaszadók szerint inkább azok közé az országok közé tartozunk, ahol tiszteletben tartják a vallásszabadságot és a tulajdonjogokat, bár a politikai hatalom eloszlásával kapcsolatos pontszám nagyon alacsony. Szintén viszonylag magas pontszámokat kapott a magyar kulturális örökség és kulturális élet is is.

A leggyengébb, 57. helyezést a fejlődési kilátások (Movers), illetve az ország nemzetközi súlyát mérő (Power) kategóriákban értük el. Utóbbi kategóriában a "vezető" kategóriában is rendkívül alacsony pontszámokat adtak Magyarországnak a nemzetközi válaszolók. (Hatalom-kategóriában, nem meglepő módon az Egyesült Államok, Oroszország és Kína végzett a dobogón.)

EU-tagországok vezetnek

Németország után az összesített listában Kanada következik, ők olyan kategóriákban értek el kiemelkedő helyezést, mint az oktatásban legjobb, és a gyermekneveléshez legalkalmasabb országok listája. A harmadik és negyedik helyen az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok áll.

A "legjobb" 10 országból 6 az EU-ban találhatóForrás: AFP/Daniel Roland

Ázsiából csak egy ország, Japán került be az első tízbe az összesített listán, amelyek többsége egyébként EU-tagállam, a top tízbe bekerült még Svédország, Franciaország, Hollandia és Dánia is, Európán kívülről pedig még Ausztrália.

A minden szempontból leggyengébbnek értékelt ország a listán Algéria lett, előttük Ukrajna és Irán végzett. Ezek az országok minden kategóriában alacsony pontszámot kaptak, az utolsó kettő csak a vállalkozási lehetőségek, Irán pedig világpolitikai súlya miatt kapott magasabb osztályzatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK