A taxisblokád eredménye: fizetnek adót és adnak számlát az uberesek

2016.02.01. 11:18

Mától nem uberezhet, aki nem adózik. A cég mostantól bekéri a sofőrjei adószámát és vállalkozásának adatait. Az utasok ezután minden utazás után számlát is kapnak.

Az Uber a közleményében írja, hogy

  • a mai naptól kezdve csak olyan autósok használhatják az Ubert, akik feltöltötték az Uber platformjára vállalkozói adószámukat és adataikat. Aki ilyenekkel nem rendelkezik, annak a hozzáférését az Uber-platformhoz felfüggesztik addig, amíg vállalkozói adatait meg nem adja a rendszerben.
  • szintén a mai naptól kezdődően minden egyes utazásról az Uber rendszere elektronikus, áfás számlát állít ki az autóspartner nevében.
A megkérdezett uberes és taxis szerint is ugyanannyi pénzt lehet összeszedni egy 10 órás műszakban, a költségek viszont nagyon másokForrás: Origo

Január utolsó előtti hetében több napig tiltakoztak a taxisok az Uber betiltásáért. Még az utcán volt több autó, amikor a kormány megígérte nekik, hogy megvédi őket a szigorú szabályozásért cserébe. Tállai András, adózással foglalkozó államtitkár ez után bejelentette, hogy a NAV kiemelt erővel fogja ellenőrizni az Uber sofőrjeit

Az Uber erre reagálva jelentette be, hogy az autós partnereit ezentúl a fenti feltételek betartására kötelezi. Mi korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az uberezést havi 50 ezer forintos adófizetéssel meg lehet úszni.

A NAV kérdésünkre elmondta, hogy amennyiben a számlákat valóban a jogszabályban foglaltaknak megfelelően töltik ki, akkor azt az ellenőrzések során is el fogják fogadni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK