Az olcsó benzin miatt ez vár a kenyérre

adóemelés, 3,60-as kenyér, Régi aprópénzért vásárolnak a miskolci Hazai Pékségben, ahol két órán keresztül 3 forint 60 fillérért adták a kenyeret
Vágólapra másolva!
Az alacsony üzemanyagárak miatt előreláthatólag nem mérséklődnek a helyközi buszjáratok viteldíjai, a fuvarozók pedig a kötelező biztosítási díjak drasztikus emelése miatt nem szállítanak olcsóbban.
Vágólapra másolva!

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára a Népszabadságnak azt mondta, elenyésző az üzemanyagárak csökkenésének hatása a közúti fuvarozók egyéb költségeinek növekedése mellett.

Drágult a kötelező

A belföldi tankolás olcsóbbá válása jó hír, de a rendszeresen külföldön is tankoló kamionosoknak akkora könnyebbséget nem jelent, hogy ellensúlyozná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások drágulását. Jelezte, hogy tavaly év végén

a díjak átlagosan 40 és 100 százalék közti emelésével szembesültek a fuvarozók.

Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szóvivője elmondta, a gázolajárak csupán néhány százalékát teszik ki a fuvarozási költségeknek.

A kötelező biztosítás drágult, ezért nem tudnak olcsóbban szállítani a fuvarozók Forrás: MTI/Vajda János

Ha csak az üzemanyagok ára mérséklődne, és más költségek nem emelkednének, akkor csökkennének a fuvarozók díjai is. De az egyéb költségek is változnak, ezért a vállalkozások a terheik növekedését érzékelik.

Előreláthatólag

nem mérséklődnek a helyközi buszjáratok viteldíjai sem,

részben azért, mert a Volán-társaságok költségeiben csupán néhány százaléknyi csökkenést hoz az olcsóbb gázolaj.

A Volán-társaságok sem tudják csökkenteni a viteldíjat Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta, a benzinen megspórolt összegnek csak csekély része jelent meg az élelmiszer- és az iparcikkpiacon, a fogyasztói árakból nagyítóval is nehéz lenne kimutatni a benzinár hatását.