Minden századik budapesti rákos

Dr. Life, Mell tapintás, altájék csekkolás és társai: 5+1 szűrés, amit évente el kellene végeztetnünk, mammográfia
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A magyarok többsége nem jár rákszűrésre, pedig fél a daganatos megbetegedésektől. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legújabb statisztikái szerint Magyarország vezeti a rákbetegek ranglistáját Európában. Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a a rosszindulatú daganatos megbetegedések száma.
Vágólapra másolva!

Európán belül Magyarországon betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos betegségben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság legutóbbi adatai szerint.

Magyarország vezeti Európában a rákstatisztikát Forrás: Thinkstock

Míg az OECD országok átlaga szerint évente ezer emberből ketten halnak meg daganatos megbetegedésben,

addig Magyarországon ezer lakosból hárman nem élik túl a betegséget,

ami a legmagasabb érték egész Európában.

Évről évre nő a daganatos betegek száma

Ez az adat azért is lehangoló, mert nálunk a betegség a 65 évesnél fiatalabbakat is jobban sújtja, vagyis míg Magyarországon 100 ezer 65 évesnél fiatalabb közül 120-an halnak meg rákban, addig a tizenöt régebbi uniós tagállamban feleannyian 63-an.

Magyarországon évről évre nő a rákbetegek száma, míg Nyugat-Európában viszont csökken.

Magyarországon az elmúlt 15 évben megduplázódott a tízezer lakosra jutó rosszindulatú daganatos megbetegedések száma, ezért körülbelül 300 ezer rákbeteg magyar ember él ma közöttünk.

Február 4-e lett a rákellenes világnap

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Azóta február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánították.

A 100 ezer lakosra jutó daganatos elhalálozások tekintetében Magyarország mind a nők, mind a férfiak körében vezeti az OECD országok listáját.

Magyarországon közel kétszer annyi férfi hal meg rákban, mint nő.

Budapesten, ahol jelentős a környezetszennyezés, ezernél több megbetegedés jut százezer emberre, ami rendkívül magas aránynak számít.

Új program indul

A Rákbetegek Országos Szervezete új állapot javító, rehabilitációs programot indított 2016 első negyedévében. Ehhez hasonlókat a ROSZ korábban is működtetett, ám a mostani kifejezetten a betegségük aktív szakaszában lévő betegeket célozza.

Félünk a daganatos betegségektől, de szűrővizsgálatokra nem járunk Forrás: Thinkstock

A közel 300 daganatos beteg számára indított program keretében dietetikusok, fizikoterapeuták, biotechnológusok, kineziológusok, diplomás ápolók és további számos szakember segít a betegeknek a tünetmentesség elérésében. Emellett a szervezet egyhetes táborok indítását is tervezi a rászorulók számára.

Méhnyakrák a második

Az NN Biztosító egészségkutatásából kiderült, minden második ember aggódik az egészségéért, és saját egészségi állapotát sem tartja kielégítőnek. Leginkább a daganatos megbetegedésektől tartanak a válaszadók:

72 százalék fél bármilyen rákos megbetegedéstől.

A nők körében a mellrák miatt aggódtak a legtöbben: 65 százalékukat nyomasztja az emlő daganatos megbetegedés gondolata. A méhnyakrák például a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében, mégis a

magyar nők csupán 40-45 százaléka jelenik meg a szűréseken,

holott 70-80 százalékos arányra volna szükség ahhoz, hogy a statisztikák érdemben javuljanak.

A mamográfiai szűrést minden 40 év feletti nőnek minimum kétévente javasolják Forrás: Thinkstock

A betegek többsége nincs felkészülve arra, hogyan küzdjenek meg a terápia és felépülés ideje alatt várható anyagi nehézségekkel, a munkából való kimaradás következményeivel. Az anyagi problémákhoz az NN Biztosító tavaly bevezetett speciális egészségbiztosítási terméke nyújt segítséget, hogy a betegek ebben a nehéz időszakban kizárólag a felépülésükre koncentrálhassanak, és a lehető legjobb esélyekkel indulhassanak a gyógyulás felé.

Az NN

a díjbevétel egy részét a Rákbetegek Országos Szervezetének ajánlotta fel

, amit betegségmegelőzésre és betegtámogatásra fordíthatnak.