Moszkva pert indított Kijev ellen

2016.02.17. 17:07

Moszkva tartotta magát ígéretéhez, és pert indított Kijev ellen, mert nem fizette vissza 3 milliárd dolláros adósságát. Oroszország három év alatt fizettetné vissza Ukrajnával a pénzt, Ukrajna viszont ugyanazokat a feltételeket követeli, amiket a többi külföldi hitelezőjétől megkapott: az adósság 20 százalékának elengedését és a fizetés felfüggesztését 2019-ig.

Keresetet adott be Oroszország Ukrajnával szemben a londoni felsőbíróságon, mert Kijev nem hajlandó rendezni 3 milliárd dolláros adósságát, jelentette be Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter február 17-én, szerdán.

Lejárt a határidő 

Kijevnek a tartozást eredetileg tavaly december 21-éig kellett volna rendeznie egy összegben. Moszkva ezt az időt meghosszabbította december 31-éig, de Kijev továbbra sem fizetett. Az orosz pénzügyminisztérium már január elsején bejelentette, hogy perre viszik az ügyet.

Kijev áll a per elébe 

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök 2015 decemberében azt mondta, Ukrajna nem fizeti vissza Oroszországnak a hitelt. Kijelentette, hogy a moratórium addig marad érvényben, amíg Moszkva alá nem írja a megállapodást az ukrán adósság átalakításáról a Kijev által javasolt formában, vagy bírósági döntés nem születik az ügyben.

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök decemberben jelentette be, hogy Ukrajna nem hajlandó vállalni az orosz feltételeketForrás: AFP/T.J. Kirkpatrick

Jacenyuk hangsúlyozta, hogy

Ukrajna kész akár a bíróságon is tisztázni  az adósságrendezés kérdését az orosz féllel.

Nem tudtak megegyezni 

Oroszország javaslata az volt, hogy Ukrajna a következő három évben egyenlő részletekben fizesse vissza a 3 milliárd dollárt. Ezt azonban Kijev visszautasította. Jacenyuk több ízben kijelentette, hogy

Moszkva nem kaphat kedvezőbb feltételeket, mint Ukrajna többi hitelezője.Velük Kijev abban állapodott meg, hogy az ország adósságának 20 százalékát a hitelezők leírják, a fennmaradó rész törlesztését pedig 2019-ig felfüggesztik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK