2015 motorja az állam volt Magyarországon

egészségügyi biztosítások, VIP-kórház egy casco árából, Ápolók dolgoznak a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának egyik kórtermében, 2012-ben - képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
2015 IV. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 7,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedés elsősorban a költségvetési szervek beruházásainak eredménye. 2015 egészében a beruházási teljesítmény 0,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, szintén az állami beruházásoknak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

2015-ben az előző évhez képest a nemzetgazdasági beruházások volumene 0,6 százalékkal nőtt, ezen belül a gép- és berendezésberuházások 4,1 százalékkal emelkedtek, az építési beruházások 2,3 százalékkal csökkentek, tájékoztat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A beruházások több mint felét adó, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,7 százalékkal csökkent,

a költségvetésben 37 százalékkal növekedett a beruházási teljesítmény.

Volt, ahol nőtt

Kilenc nemzetgazdasági ágban bővültek a beruházások, legjelentősebben (49 százalék) a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén. Nagymértékben emelkedett a beruházási teljesítmény a humán-egészségügyi és szociális ellátás nemzetgazdasági ágban (40 százalék), a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban (24 százalék), a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás területén (21 százalék), valamint az oktatásban (20 százalék).

A nagy súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás beruházási teljesítménye 2,0 százalékkal növekedett.

Volt, ahol csökkent

A beruházások legnagyobb részét, 26 százalékát realizáló feldolgozóiparban 6,0, a harmadik legnagyobb súlyúnak számító ingatlanügyletek területén – egész évet jellemző csökkenés mellett – 6,9 százalékkal elmaradtak a beruházások.

Számottevően csökkent a beruházási teljesítmény a mezőgazdaságban (29 százalék),

a kis súlyú bányászatban (23 százalék), az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység területén (20 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (18 százalék) nemzetgazdasági ágban.

Created with Highcharts 4.0.4%A nemzetgazdasági beruházások volumenindexe(Szezonálisan kiigazított, 2010 negyedévi átlaga=100%)Nemzetgazdasági beruházások fixbázisú indexeiI2011IIIIIIVI2012IIIIIIVI2013IIIIIIVI2014IIIIIIVI2015IIIIIIV9010011012080
2011 I
Nemzetgazdasági beruházások fixbázisú indexei: 97,7%

Év végén nőttek a beruházások

2015 IV. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 1,9 százalékkal nőttek.

Az év végét is az állam húzta

2015 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest a beruházási tevékenység 7,0 százalékkal nőtt, ezen belül a gép- és berendezésberuházások 17 százalékkal nőttek, az építési beruházások 0,3 százalékkal csökkentek.

A beruházások közel felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 6,2 százalékkal csökkent,

a költségvetésben 70 százalékkal növekedett a beruházási teljesítmény.

Uniós forrásból

Összesen tíz nemzetgazdasági ágban bővültek a beruházások, a legjelentősebben

(elsősorban az EU-forrásból történő év végi gép- és berendezésberuházások miatt)

a humán-egészségügyi és szociális ellátás ágban (110 százalék).

Jelentős mértékben nőttek a beruházások a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (90 százalék), az oktatásban (40 százalék), valamint a művészet, szórakoztatás, szabadidő (36 százalék) nemzetgazdasági ágban.

Az egészségügyben uniós forrásokból voltak beruházások Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nagy visszaesés a mezőgazdaságban

A nemzetgazdasági ágak közel felénél csökkent a beruházások teljesítménye. A nagyobb súlyú ágak közül a beruházások közel egynegyedét adó feldolgozóipar fejlesztései 7,1 százalékkal csökkentek. A nemzetgazdasági ágon belül nagyobb mértékű visszaesés következett be az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásában, a gyógyszergyártásban, valamint a járműgyártásban. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – az egy évvel korábbi magas bázishoz képest – 7,4, az ingatlanügyleteké – a lakásépítések visszaesése miatt – 2,7 százalékkal alacsonyabb lett.

Számottevően visszaestek a beruházások a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban (29 százalék),

a kis súlyú bányászatban (24 százalék), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén (19 százalék).

A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a beruházási teljesítmény 4,2 százalékkal csökkent.