Nyögjük a válság traumáját

2016.03.01. 14:52

A 2008-as pénzügyi-gazdasági válság máig komoly hatást gyakorol a befektetői attitűdre. A nagy kockázatú befektetések a lakosság alig 13 százalékát mozgatják meg. A trauma miatt itthon is inkább a biztonságos befektetési formák felé fordultak az emberek. A Groupama Biztosító az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. segítségével feltérképezte, hogy a magyar lakosságág hosszú távú megtakarításaiban mekkora kockázatot vállalna. Különösen a férfiak óvatosak.

A Groupama Biztosító és az  NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. országos reprezentatív felmérést végzett arról, mekkora kockázatot vállalnának most a magyarok hosszú távú befektetéseikben. A magyarok 55 százaléka hosszú távú megtakarításai során mindenképpen biztonságos portfoliót választana magának. Ezen belül is különösen a férfiak szeretik biztonságban tudni megtakarításaikat: 63 százalékuk mérsékelt kockázatot sem hajlandó vállalni.

Középutas, mérsékelt kockázattal járó megtakarításokra csak minden harmadik magyar mutatkozik nyitottnak. Ez a megközelítés alapvetően a felsőfokú végzettségűek (46 százalék) között a 30-39 évesekre (39 százalék) jellemző. Ám óriásit zuhan a lelkesedés a magasabb hozamot biztosító, de nagyobb kockázattal járó portfoliók iránt. Ilyet az emberek mindössze 13 százaléka vállalna hosszú távú befektetésként. Közülük minden második kérne akár plusz díj ellenében is a befektetéseit védő kiegészítő szolgáltatást is kérne hozzá.

A trendek alapján az utóbbi időben megfigyelhető némi elmozdulás a kockázatosabb befektetések irányába. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt években nagyon kedvező hozamokat is el lehetett elérni a részvénypiacokon. Lassan feledésbe merül, hogy a 2008-as válság során mekkora veszteségeket szenvedtek el a tőzsdék.

Mocskonyi Péter, a Groupama Biztosító befektetési és kockázatkezelési főosztályvezetője elmondta, elmozdulást érzékelnek a kockázatosabb, de magasabb hozamú eszközalapok iránt. A rizikó pedig jutalmazó, ha bejön: „Aki a Groupama Biztosító Dinamikus Modellportfolióját választotta, tavaly 13,11 százalékos hozamnak örülhetett, míg az Óvatos Modellportfolióval 5,84 százalék hozamot lehetett elérni” − így Mocskonyi Péter.