Varga elárulta, hol érdemes befektetni Magyarországon

2016.03.02. 11:06

Az Irinyi-terv célja, hogy megteremtse a magyar gazdaság hosszú távú növekedésének hajtóerejét – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormány iparstratégiáját bemutató sajtótájékoztatón. A dokumentumban megfogalmazott program szerint Magyarország 2020-ra az unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd.

Az Irinyi Jánosról elnevezett iparstratégia a fejlesztés fő irányait jelöli ki – tudatta Varga Mihály a minisztérium által kiadott közlemény szerint. Az irányelvek megvalósításával a kormány tovább erősíti a nemzeti ipart, épít az innováció erejére, segíti az új munkahelyek létrejöttét, és támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességének növelését.

Innovációvezérelt gazdaság

Az iparstratégia kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős szakminiszter kijelentette: ahhoz, hogy modernebbé váljon az ipari termelés szerkezete, és elmozduljon a magasabb hozzáadott értékű termelés felé, át kell állni az innovációvezérelt gazdaságra, az iparnak a tudásra, a kutatás-fejlesztésre, a felsőoktatásra és a szakoktatásra kell támaszkodnia.

A feldolgozóipar megfelelő ütemű bővülését

 • új technológiák alkalmazásával,
 • az energia- és anyaghatékonyságát növelésével,
 • a területi egyenlőtlenségek megszüntetésével,
 • a munkahelyteremtés ösztönzésével és
 • a hazai erőforrások minél nagyobb mértékű

hasznosításával lehet elérni.

Mindemellett a tárcavezető hét kiemelten fejlesztendő területet is megnevezett, így

 • a járműgyártást,
 • a specializált gép- és járműgyártást,
 • az egészségipart és -turizmust,
 • az élelmiszeripart,
 • a zöldgazdaságot,
 • az infokommunikációs szektort, valamint
 • a védelmi ipart.

A nagyszabású koncepció megvalósításához szükséges pénzeszközöket részben uniós, illetve állami forrásból biztosítja a kormány – tájékoztatott Varga Mihály, arra is emlékeztetve, hogy a 2020-ig hazánk rendelkezésére álló 12000 milliárd forint uniós forrás 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre fordítják.

Támogatás nagyvállalati beruházásokra

Új eleme az iparfejlesztési támogatásoknak a nemzeti forrású nagyvállalati beruházási támogatás, amellyel a valós piaci teljesítményre és fejlődésre képes hazai nagyvállalatokat kívánja a kormány segíteni abban, hogy megőrizzék és erősítsék a már elért pozíciójukat.

Kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés

A stratégia egyik célja, hogy az ipar aránya a bruttó hazai termékben (GDP) a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2020-ig – hangsúlyozta Varga Mihály. Ezzel párhuzamosan csökkenteni kell az ipar egyoldalú függését a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól, meg kell erősíteni a többi ágazatot is, a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés biztosítása érdekében – fejtette ki.

Az Európai Unióban a tervek szerint az ipari termelés arányát 2020-ra 20 százalékra növelik a jelenlegi 16 százalékról. Magyarországon a 30 százalékos arány eléréséhez évente átlagosan 7 százalékos ipari termelési növekedés szükséges, amihez az elmúlt években látott növekedési ütemet kell továbbra is biztosítani – szögezte le Varga Mihály.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK