A Facebookra is adót vetne ki a kormány

google szem eu
The logo of internet giant Google mirrors in an eye in Duesseldorf, Germany, 12 August 2010. The European Union (EU) is to launch an anti-trust probe into Google following claims that its search engine manipulates results to harm rivals, EU officials announced 30 November. The investigation comes after complaints from some of Google's business rivals. The European Commission stressed that the launch of a probe does not mean Google is guilty. Photo: Julian Stratenschulte
Vágólapra másolva!
Új, innovatív adózási megoldásokon dolgozik a gazdasági tárca azért, hogy a Google és a Facebook is a hazai internetes társaságokkal egyenlő feltételek mellett vegyen részt a piaci versenyben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca szerint azért van szükség új utakra, mert a hagyományos adózási megoldások nem alkalmasak a közteherviselés elveinek érvényesítésére.

Egyes információk szerint a

Google az elmúlt évben 18 milliárd eurós bevételt könyvelt el

az európai piacon, ami után csak 28 millió euró adót fizetett.

Magyarországnak nincsenek pontos információi a Google és a Facebook által elköltött összegekről, de egy metodika alapján megpróbálják meghatározni.

A Google-reklámpénzek egy – vélhetően minimális – része megjelenik a magyar könyvelésekben, ez az az összeg, amelyet a Google a különböző magyar online oldalakon elhelyezett hirdetések után fizet – írja a Világgazdaság.

Megadóztatná a Facebookot és a Google-t is a kormány Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

A pénz zöme viszont „kikerüli” Magyarországot, miután az az automata foglalási rendszeren keresztül egyenesen a cég egyik írországi központjában landol. Ez után a Google Magyarországon nem fizet adót, vagyis több milliárddal „adósa” az adórendszernek (bár a cég e tevékenysége sem ütközik a magyar jogba). A helyzet orvoslására megoldás lehetne, ha a kormány felülvizsgálná a kettős adóztatást kizáró egyezmények alkalmazását – ezt javasolta az Internetkon is.

Egyes országok külön utakat választottak, a brit adóhivatal például tavaly megállapodott a Google-lal, hogy a társaság az elmúlt tíz évben „elkerült adók fejében” 130 millió fontot fizet pótlólag – ez nagy vihart kavart a brit törvényhozásban, sőt Európában is – írja a lap.