Európai szakértők vizsgálódtak Budapesten

Vágólapra másolva!
A strasbourgi Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Bizottsága Budapesten vizsgálódott a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés helyzetéről - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a március 7-18. közötti vizsgálat a 2015 februárjában megkezdődött országvizsgálat része. Megállapításait és ajánlásait az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Bizottsága (Moneyval) 2016 szeptemberére tervezett strasbourgi plenáris ülése fogja jóváhagyni.

Miniszteri hatáskör

A Moneyval főtitkára, Matthias Kloth vezette, 9 főből álló nemzetközi szakértői delegáció számos hatóság és szolgáltató képviselőivel, köztük Balogh László pénzügypolitikai helyettes államtitkárral is találkozott. Az NGM emlékeztet arra: Magyarországon

a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem szakmai irányítása és koordinálása több mint egy évtizede a pénzügyekért felelős miniszter hatásköre.

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelés elsősorban arra irányul, hogy felmérje a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek hazai végrehajtását és érvényesülését, mind a jogszabályok, mind az intézmények, mind a piaci szereplők tekintetében.

Ilyen értékelést minden európai ország esetében rendszeresen végeznek. Magyarország előző országvizsgálata 2009-2010-ben zajlott.

Tájékoztatásuk szerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés rendszerének fontos eleme az érvényes EU direktíva alkalmazásán túlmenően a nemzetközi legjobb gyakorlatok átvétele, aminek kiemelkedő jelentőségű fóruma a Moneyval országvizsgálata.