Furcsa dolgokról árulkodott a kockás füzet

Vágólapra másolva!
Az ekáer és a nemzetközi áfaadatok rendszeréből kinyert információk alapján ellenőrzött a NAV egy ingatlanok bérbeadásával foglalkozó céget. Az előkerült kockás füzet kereskedelmi ügyletekről és be nem vallott bevételekről árulkodott.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzése szerint egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei társaság német partnerének rendszeresen adott el termékeket, miközben papíron kizárólag ingatlanok bérbeadásával foglalkozott a hatóság közleménye szerint. Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszercsoport (ekáer) helyszíni ellenőrzésekor egy kamionnyi ragasztó érkezett a társaság telephelyére, és egy másik megrakott kamion éppen Montenegróba indult volna.

A telephelyen az adórevizorok és a járőrök egy olyan illegális gyáregységet találtak, ahol több tonna gumiőrleményt, valamint kültéri gumiszőnyeget tároltak. A még meleg gépsor a helyszíni gyártást bizonyította.

Az előzetes becslések alapján az árukészlet és a gépek értéke nagyjából 100 millió forint.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai és a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói lefoglalták a telephelyen található gépsorokat, alapanyagokat és késztermékeket. Előkerült az a kockás füzet is, amelyből meghatározható az üzemben folyó termelés volumene és az illegális tevékenységgel okozott – a költségvetést és a hasonló tevékenységű, tisztességes adózókat ért – kár mértéke.

Az ügyben adóigazgatási és büntetőeljárás indult.