Ellepik a világot a hamisítványok

Divat, Hamisítvány vagy igazi? Így ismerheted fel!
Vágólapra másolva!
Közel 500 milliárd dollár értékű a hamis és kalóz termékek éves kereskedelme. Ez a világ összes importjának 2,5 százaléka. Leginkább az amerikai és az olasz termékeket másolják.
Vágólapra másolva!

Az OECD legfrissebb kutatása szerint 461 milliárd hamis áruval kereskedtek 2013-ban. Ez az Európába importált áruk 5 százaléka.

A legtöbb hamis áru pedig Kínából jön.

A OECD jelentéséhez több mint félmillió vámeljárás adatait használták fel szerte a világból. Ezekből pedig az látszik, hogy 2008 óta tovább nőtt a hamisított áruk kereskedelme a világban.

Itthon a NAV is talál hamisítványokat Forrás: NAV

A világ országai összes importjának már 2,5 százalékát teheti ki,

míg 2008-ban csak 1,8 százalék volt ez az érték. Európában a nagyobb fogyasztás miatt a világpiaci átlagnak a duplája lehet a hamisított áruk mennyisége.

A kutatók azonban itt megjegyzik, hogy a 2008-as kutatások még koránt sem lehettek olyan pontosak, mint a mostani eredmények. Így a növekedés annak is köszönhető, hogy a becsléshez jobb módszereket használtak.

Mely országok termékeit hamisítjáka legjobban?

Egyesült Államok 20%
Olaszország 15%
Franciaország 12%
Svájc 12%
Japán 8%
Németország 8%
Egyesült Királyság 4%
Luxemburg 3%
Finnország 2%
Spanyolország 2%
Belgium 2%
Kína 1%

A cipő a leghamisítottabb termék

Rengeteg árut hamisítanak a világban. A leggyakoribbak azonban a divattermékek. Azok között is a cipők, majd táskák, parfümök. De nem szabad azt hinni, hogy ruhákon kívül nem lehet más is hamis, akár a banánt és az epret is hamis márkajelzéssel hozhatják forgalomba. A legveszélyesebbek ugyanakkor a hamisított gyógyszerek, amelyek meg is betegíthetik az embereket, vagy a hamis játékok, amelyek a kicsiknek okozhatnak sérüléseket.

A felmérésben egyébként nem szerepel az online kalózkodás, amely tovább növelhetné a hamis termékek értékét.

Honnan jönnek a hamis áruk?

Kína 63,2%
Hong Kong 21,3%
Törökország 3,3%
Szingapúr 1,9%
Thaiföld 1,6%
India 1,2%
Morokkó 0,6%
Egyesült Arab Emírségek 0,5%
Pakisztán 0,4%
Egyiptom 0,4%

Kínában gyártják a legtöbb hamis terméket

A fejlődős országokból származik a legtöbb hamisítvány. A kínai gyártás kiemelkedő, de azt is látni kell, hogy az ország nem csak előállítója a hamisítványoknak. Mivel már az innovávió nagy része is Kínában folyik, a kínai cégek termékeit is sokszor próbálják utánozni és eladni a hazai vagy külföldi piacokon.

A legtöbb hamisítvány kínából jön Thinkstock

A legnagyobb áldozat persze az Egyesült Államok a hamisított termékek 20 százaléka valamilyen amerikai márkát akar utánozni. Ez után jön Olaszország, ahol ez 15 százalék, majd Franciaország és Svájc 12 százalékkal.

Postán jönnek a gagyi Guccik

A hamis a legegyszerűbb módon érkeznek a célországokban. A legtöbb esetben egyszerűen csak postázzák őket. Így a termékek 62 százaléka megy át valamilyen csomóponton, mint Hong Kong, Szingapúr, de a hamis termékek elküldésére kihasználják az olyan országok gyenge kormányzatát és szabályozását, mint a Szíria és Afganisztán.