Bőkezű lesz a Gazprom

Szudzsa
Szudzsa, 2009. január 13. Elzáró csap az orosz gáztovábbító állomáson az ukrán határtól 200 méterre, a Kurszki területen lévő Szudzsában 2009. január 13-án. Ezen a napon újraindult az orosz földgáz szállítása Ukrajnán át az EU tagországaiba. A Naftogaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat és a Gazprom orosz gázipari monopólium közötti gázvita nyomán január 7. óta nem érkezett orosz földgáz Európába. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Vágólapra másolva!
Az orosz gázipari óriás az orosz számviteli szabványok szerint számolt tavalyi profitjának 46 százalékát fizetheti ki osztalék formájában.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló döntést május 18-án írta alá Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, de a dokumentumot csak hétfőn hozták nyilvánosságra. A cég eredetileg azt javasolta, hogy részvényenként 7,89 rubel (1 rubel=4,21 forint) osztalékot lehessen fizetni a részvényeseknek.

Profitjának csaknem felét fizeti ki osztalék formájában a Gazprom Forrás: MTI/Makszim Sipenkov

Ez több mint a fele az orosz számviteli szabványok szerint számolt tavalyi profitnak, ugyanakkor csak mintegy 23,5 százaléka a nemzetközi számviteli elvek alapján készült adózott eredménynek.

A Gazprom tavaly az orosz számviteli szabványok szerint 403,5 milliárd rubel (5,9 milliárd dollár) nyereséget ért el, több, mint dupláját a 2014-es 189 milliárd rubelnek.

Ennél a számításnál azonban csak az anyacég eredményét veszik alapul, a leányvállalatokét, mint például az olajipari Gazprom Nyeftyét nem. Utóbbi a negyedik legnagyobb orosz olajtermelő.