Nagy gondban a magyar találmány

Rubik-kocka, kockazsonglőrök, video
Vágólapra másolva!
A hétre több rekord is jutott, egyrészt a Dagály Úszóaréna hét év helyett két év alatt épül fel a vizes világbajnokságra, ilyen rövid idő alatt még sehol sem készültek fel egy ekkora eseményre. Csúcsokat döntött a kecskeméti Mercedes-gyár is, valamint van egy 12 éves negatív rekord is a munkanélküliségi adatokban. Illetve ilyen alacsonyra sosem vágta még az alapkamatot a Monetáris Tanács és egy világgazdasági csúcs is volt a héten Japánban. Összeültek a G7-ek. Ez történt a 21-dik héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Hiába állították vissza a vasárnapi nyitvatartást, nem szabadulunk a boltzár miatti statisztikáktól. Ezek szerint a boltzár és az online kassza időszakának a kisboltosok voltak a legnagyobb vesztesei.

Egy év alatt 3 ezerrel csökkent a boltok, áruházak száma Forrás: MTI/Marjai János

Háromezerrel csökkent 2015-ben a boltok, áruházak száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, hiába nőtt a kiskereskedelem. A KSH adatai azt mutatják,

hogy a kisboltosok voltak 2015 legnagyobb vesztesei,

mert az ő értékesítőhelyeik csökkentek a legnagyobb számban. Főleg azoké, akiknek 1 vagy legfeljebb 5 boltjuk volt. 2005-ben több mint 166 ezer kisbolt volt Magyarországon, 2015-re viszont 141 ezerre esett a számuk. A kisboltosok térvesztése azonban nem új irányzat, a korábbi években is jellemző volt, csak éppen akkor nem nőtt a kiskereskedelem 5 százalék feletti mértékben – írja a Blokkk.com.

Összességében egy évtized alatt 25 ezerrel csökkent a boltok, áruházak száma. Fél évtized alatt háromezerrel csökkent a vendéglátóhelyek száma az italboltok bezárása miatt, cukrászdából viszont több van.

Újraindulhat a budapesti körvasút

A Nyugati pályaudvar tehermentesítése érdekében kezdetben az esztergomi és kelebiai vonalak, majd a Pilisvörösvár és Soroksár, illetve a Kunszentmiklós-Tass állomások között létesülne kapcsolat.

A MÁV már a Budapesti Közlekedési Központtal is egyeztetett a kiválasztott helyszínekről. Eszerint az esztergomi-kelebiai összeköttetésen kezdetben félórás ütemes menetrend szerint indulnának a vonatok. Az ehhez szükséges három megállót - Pestújhelyen, Újpalotán és Rákosfalván - már tervezik is.

Óriási rozsdazóna van most a körvasút mentén Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tervek 2017-ben készülhetnek el, a kivitelezés 2018-tól indulhat. Várhatóan 6-7 milliárd forintba kerülne a beruházás, a finanszírozás előkészítése már folyamatban van, a MÁV erre uniós forrást szerezne.

Ismét bőgtek a tehenek

Újra demonstrálnak a tejtermelők Budapesten. A tüntetők mintegy 50 tehénnel a Margit híd pesti hídfőjénél gyülekeztek.

A tejtermelők Lázár Jánosnak címzett petíciót adtak át hétfőn, amiben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal, mert szerintük a kabinet nem teljesítette a korábbi megállapodást.

A tej felvásárlási ára 60 forint, míg az előállítási költsége 100 forint Fotó: Polyák Attila - Origo

A tüntető tejtermelők azt kifogásolják, hogy a kormány csak a friss tej áfáját akarja csökkenteni jövőre 5 százalékra, az UHT, illetve a féltartós tejét és a félkemény sajtokét azonban nem. A tejtermelők attól tartanak, hogy ezzel folytatódnak az áfacsalások az UHT-tejek piacán, ami belföldi piaci pozícióikat is veszélyezteti.

Tarthatatlannak nevezték, hogy a nyers tej

Ezért tisztességes felvásárlási árakat kérnek, mivel szerintük az uniós országok közül is rendkívül alacsony Magyarországon a nyers tej felvásárlási ára.

Változik a diákmunka

Idén nyáron még nem, de ősztől jön a fizetett szabadság a diákoknak is. Szeptember elsejétől nem a munka törvénykönyvét, hanem a szövetkezeti törvényt kell majd alkalmazni a diákok tevékenységére. Az új szabályozás a legfontosabb munkajogi jellegű garanciák megtartása mellett

fizetett szabadságot is biztosít majd a diákoknak.

Ez akár kétszázezer szerződés újrakötését is jelentheti, hiszen az iskolaszövetkezetekben tevékenykedő csaknem 130 ezer diák jelentős része több iskolaszövetkezetben is rendelkezik tagsággal – közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége.

Félidőben a Dagály

A tervezettnél is gyorsabban halad a Dagály Úszóaréna építése, mondta Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos a létesítményben megtartott helyszínbejáráson, amin Tarlós István főpolgármester és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere is részt vett. A kormánybiztos szerint

az előzetesen tervezett költségek túllépése nélkül, határidőre vagy még előbb kész lesz

a 2017-es budapesti vizes világbajnokságnak otthont adó uszodakomplexum.

A Dagály Úszóaréna bejárása Fotó: Polyak Attila - Origo

Budapest hét év helyett két év alatt készül fel a vizes világbajnokságra, ilyen rövid idő alatt még sehol sem készültek fel egy ekkora eseményre.

Ábránd maradhat a vasárnapi pótlék

A tavaszi ülésszakban már szinte biztos, hogy nem szavazzák meg a kereskedelemben dolgozók vasárnapi pótlékának emelését a képviselők. De nagyon úgy tűnik, a pótlékemelés is csak ábránd marad, mert sokak szerint

az 50 százalék feletti emelésre sem ok, sem pénz nincs.

A kereskedelemben vasárnap dolgozókban felmerült az igény, hogy ha megint be kell menniük a hét utolsó napján, akkor azt legalább valami jelentősebb pluszjuttatással díjazzák.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a vita a munkaadói és a munkavállalói oldal között zajlott. Volt olyan felvetés - elsősorban a munkaadói oldalról -, hogy a pótlék mértéke maradjon 50 százalék, a munkavállalók pedig a pótlék emelését javasolták. Sokan azt is mondják, ha felemelnék 100 százalékra a kereskedelemben dolgozók pótlékát, az igazságtalan lenne a többi szektorban dolgozóval szemben.

Rekordéven van túl a Mercedes

Rekorderedményt ért el tavaly a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., ami 2015-ben már több mint 180 ezer járművet gyártott. A gyár mellett jól teljesített a Mercedes-Benz Hungária Kft. is, hiszen jelentősen növekedtek az eladások – az előző évhez képest 26 százalékos növekedést ért el a márka, derült ki a Kecskeméten.

2015-ben 20 százalékkal több autó gördült le a kecskeméti Mercedes-gyár szalagjairól,

mint egy évvel korábban. Így a gyár, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. nettó árbevétele is rekordösszeget ért el 2015-ben: a 3,4 milliárd eurós nettó árbevétel 0,6 milliárddal több a 2014-esnél.

Jörg Schmidt, Mercedes-Benz Hungária ügyvezető igazgatója Fotó: M. Schmidt János - Origo

A gyár több mint 65 millió eurós üzleti eredményt ért el – ezt az összeget a kecskeméti gyár fejlesztésébe forgatják vissza.

Szintén jó évet zárt a forgalmazó, a Mercedes-Benz Hungária Kft. is, amely az előző évhez képest a darabszámot nézve 26 százalékos növekedést ért el. A cég közleménye szerint 2015-ben a Mercedes-Benz volt a leggyorsabban növekvő prémiummárka Magyarországon.

Rekordalacsony alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Emellett a monetáris tanács az egynapos hitelkamatot 1,30 százalékról 1,15 százalékra mérsékelte, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,35 százalékosról 1,20 százalékosra szűkült. A márciusi kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust a tanács. Akkor is 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, egyben akkor határoztak meg először negatív egynapos betéti kamatot is.

Kétmilliárd pihen még a Szép-kártyákon

Mintegy 2 milliárd forint van még a Széchenyi Pihenőkártyákon a 2014-es befizetésekből, amelyek

felhasználási határideje május 31-én jár le.

Az OTP Szép-kártyások a 2014-es juttatások több mint 97 százalékát már felhasználták, csak a pünkösdi hosszú hétvége alatt mintegy 120 millió forintot költöttek. A május 31-ig hátralevő időszakban kevesebb, mint 1,5 milliárd forintot kellene elkölteniük a kártyabirtokosoknak - közölte az OTP.

Az MKB Szép-kártyákon a 2014-ben átutalt keretösszeg 2,72 százaléka, 301,6 millió forint van még. A kevesebb mint 30 ezer érintett munkavállalót heti rendszerességgel e-mailben külön értesítik a lejárati határidőről, és a honlapon, valamint a Facebookon is felhívják erre a figyelmüket.

A K&H Szép-kártyákon nagyjából 201 millió forint vár felhasználásra, az összeg 43 százaléka a szálláshely, 30 százaléka a vendéglátás, és 27 százaléka a szabadidő zsebben.

A Praktiker maradt, és magyar lett

Több mint 7 milliárd forinttal növelte forgalmát 2015-ben a magyarországi Praktiker. Bár sokan keltették halálhírét a barkácsáruházláncnak, tavaly mégis 32,5 milliárd forintos árbevételt könyveltek el.

"Az elmúlt három év nem volt szép és kellemes sem. Mi voltunk az elsők, akiknek azt jósolták, hogy a német anyavállalat bedőlése után a magyarországi Praktikerek is lehúzzák majd a rolót" - mondta Karl-Heinz Keth, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója.

Karl-Heinz Keth, a Praktiker ügyvezető igazgatója, aki 25 százalékban tulajdonos lett Forrás: Praktiker

2013-ban a német anyaországi vállalat felszámolást kezdeményezett saját maga ellen. "Ezekben az években sokan leírták a magyarországi Praktikert is, sokan keltették halálhírét, de túléltük" – mondta az ügyvezető igazgató. Még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is megszállta két hónapra a Praktikert. A magyar Praktikerről azonban kiderült, hogy tisztán, átláthatóan bonyolította az üzleteit, bebizonyosodott, a magyar menedzsment jól végezte a dolgát.

A Wallis 75 százalékos tulajdonosa lett a Praktikernek, és mivel látták, hogy Karl-Heinz Keth a cégért a végletekig küzd, ezért 25 százalékos tulajdona neki is maradt a magyarországi áruházláncban.

Bajba került a magyar találmány

Az uniós bírósági főtanácsnok szerint törölni kell a Rubik-kocka formáját ábrázoló európai uniós védjegyet, közölte az Európai Unió Bírósága. Rubik Ernő találmánya 42 éve sztár a játékok között.

2006-ban a Simba Toys német játékgyártó cég kérelmezte az EUIPO-tól a térbeli védjegy törlését. A keresetet az uniós törvényszék azzal utasította el, hogy a Rubik-kocka formájának grafikai ábrázolása nem tartalmaz olyan műszaki megoldást, amely azt gátolná, hogy uniós védjegyoltalomban részesülhessen. A döntést a német cég megfellebbezte.

Oda a védjegy Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A főtanácsnok a héten nyilvánosságra hozott indítványában úgy vélte: a lajstromozással biztosított oltalom nem vonatkozhat a hasonló formájú kirakós játékok minden típusára – azok működési elvétől függetlenül –, és ami a vitatott formát illeti, az oltalom nem terjedhet ki minden olyan háromdimenziós kirakós játékra, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak.

Csányi megvenné a Tescót

A hét sokat olvasott híre volt, hogy Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója szemet vetett a Tesco a visegrádi négyek területén működő áruházaira.

A Figyelő gazdasági hetilap információi szerint a vételár az 1000 milliárd forintot közelíthette volna, bár egy gyors üzlet esetén talán ennél jóval kisebb összeg fejében is átengedné a régiós érdekeltségét a brit anyacég.

Nem született meg a biznisz az OTP és a Tesco között Fotó: Bielik István - Origo

A Tesco megvásárlójából nemzeti hős is lehetne, mert végre magyar kézbe kerülhetne egy multilánc, régiós piacot hozva létre a magyar gazdáknak, feldolgozóknak. Kezdetben jó is volt az ötlet fogadtatása, azonban a lengyel választások után végül Orbán Viktor nemet mondott, arra hivatkozva, hogy nem akar ujjat húzni Jaroslaw Kaczynskivel – írta a Figyelő.

Újabb mélypont, de ennek most örülhetünk

Elemzők szerint 12 éves mélyponton van a munkanélküliség Magyarországon. Az éves munkanélküliségi ráta akár egy százalékkal is eshet a tavalyi 6,8 százalékhoz képest.

A fő adatok jelentős javulást tükröznek, ám ebben szerepe van annak is, hogy a közfoglalkoztatásban 28,2 ezerrel dolgoznak többen, a külföldön munkát vállalók száma pedig 13,3 ezerrel növekedett egy év alatt.

Készpénzesítik a cafeteria egy részét

A kormány arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, vizsgálja meg a következő napokban, hogyan lehetséges készpénzesíteni a cafeteriát - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A tervek szerint a magánszektorban a 450 ezer forintos cafeteriát úgy alakítanák át, hogy abból 100 ezer forint készpénz lenne, 350 ezer forint pedig Szép-kártyára kerülne. A közszférában 100 ezer forintot fizetnének készpénzben, 100 ezret pedig Szép-kártyára.

Spéder cégének adott hitelt az FHB

Az FHB egy olyan céget hitelez sajtóinformációk szerint, aminek az egyik tulajdonosa Spéder Zoltán, a bank elnöke.

A tőzsdére bevezetett FHB Jelzálogbank tulajdonában lévő FHB Bank Zrt. egy olyan céget hitelez, amely Spéder Zoltán FHB-elnök résztulajdonában áll, írja a 444.hu egy nyilvános hiteladatbázisra hivatkozva.

A hitelt nyújtó bank, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. az FHB Jelzálogbank Nyrt. tulajdonában áll. Ez utóbbi igazgatóságának szintén Spéder Zoltán az elnöke, aki – A64 nevű cégén keresztül, továbbá 16 ezer darab részvényével saját jogon is – egyben a második legnagyobb tulajdonosa is a banknak.

A 444.hu megkereste a bankot, amely szerint ezzel nincsen semmi gond, és nem is merül fel az összeférhetetlenség. Mint írják, az FHB szerint ugyanis Spéder Zoltán, mivel semmilyen formális tisztséget nem tölt be az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-n belül, semmilyen módon nem is vesz részt annak kockázati döntéshozatalában.

Az orosz szankciókról is döntött a G7

A britek EU-ból való kilépésének lehetősége, Észak-Korea és Donald Trump is szóba került a G7-országok idei, Japánban tartott csúcstalálkozóján. A felek megegyeztek a korrupció elleni fellépésben és a globális kereset fokozásában, de arról is, hogy Oroszország ellen további szankciókat vethetnek be Ukrajna miatt.

A G7-csúcs résztvevői Forrás: AFP/Jim Watson/Jim Watson

Elsősorban a globális gazdasági növekedés fokozásáról beszéltek a G7-ek a Sima városában, Japánban tartott csúcstalálkozón. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Olaszország és a házigazda Japán közös közleményükben hangsúlyozták, hogy a globális gazdaság növekedése továbbra is mérsékelt, és a lehetőségek alatt teljesít. Ezért ígéretet tettek arra is, hogy tartózkodnak a kompetitív devizaleértékeléstől, valamint közös és egyéni lépéseket tesznek a korrupció elleni harc fokozására.