Magyarország ötödik az uniós munkanélküliségi rangsorban

borsó HÉTKÖZNAPI közmunka közmunkás mintagazdaság munka közben NÖVÉNY vidékfejlesztés program zöldborsó zöldség
Nyáregyháza, 2015. június 22. Egy közmunkás borsót szed Nyáregyházán 2015. június 22-én. A Pest megyei település munkanélkülijei a Váci egyházmegye vidékfejlesztési programjában vesznek részt, amely tizenkét közmunkással és napi húsz-huszonöt önkéntessel működik a helyi plébánián. A héthektárnyi termőföldön közel ötven jószággal megtermelt élelmiszert ruhaadományokra cserélik és a falu rászorulói között szétosztják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az egy évvel korábbihoz képest az unióban és az eurózónában is csökkent a munkanélküliség 2016 áprilisában, legalábbis ha az átlagos adatokat tekintjük. Az unióban Csehországban volt a legkisebb a munkanélküliség, 4,1 százalék, Görögországban a legmagasabb, 24,2 százalék. Magyarország 5,6 százalékkal az ötödik a sorban.
Vágólapra másolva!

Az euróövezet 19 tagállamában áprilisban szezonális kiigazítással 10,2 százalékos, az előző havival megegyező volt a munkanélküliségi ráta. Egy évvel korábban, 2015 áprilisában 11,0 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, közölte az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az Európai Unió 28 tagállamában az idén áprilisban szezonális kiigazítással 8,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta, alacsonyabb az előző havi 8,8 százaléknál és az egy évvel korábbi 9,6 százaléknál.

Az unió áprilisi munkanélküliségi rátája 2009 áprilisa óta a legalacsonyabb.

Magyarország az ötödik

A legalacsonyabb munkanélküliségi rátát áprilisban a Cseh Köztársaságban regisztrálták, 4,1 százalékosat.

Magyarország az EU 28 tagállama között az ötödik legalacsonyabb munkanélküliségi rátával rendelkezett áprilisban, 5,6 százalékossal.

A legmagasabb munkanélküliségi rátát, 24,2 százalékosat Görögországban, illetve 20,1 százalékosat Spanyolországban mértek áprilisban.

Majdnem mindenhol csökkent

Az egy évvel korábbival összevetve az EU 28 tagállamából 25-ben csökkent a munkanélküliségi ráta áprilisban. Belgiumban nem változott, Észtországban és Lettországban pedig emelkedett. A legnagyobb csökkenést (15,7 százalékról 11,6 százalékra) Cipruson, illetve Bulgáriában (10,0 százalékról 7,1-re) és Spanyolországban (22,7 százalékról 20,1 százalékra) regisztrálták.