Energetikai felújítás: százmilliárdos program indul

burkoló családi ház csempe dolgozik építkezés építőipari munkás ÉPÜLET épület belső Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA fugáz fürdőkád fürdőszoba HÉTKÖZNAPI Lakóépület munka közben padlólap SZEMÉLY
Szolnok, 2015. december 22. Szakember dolgozik egy saját erőből épülő családi házban Szolnokon 2015. december 22-én. A kormány a magánépítkezőknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfát, miután a vállalkozók által épített új lakásokat a parlament döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a következő négy évben. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 115 milliárd forintos, országos hitelprogramjában, melynek keretében nulla százalékos kamattal kínálnak hitelt várhatóan októbertől akár 20 éves futamidőre is – közölte a pénzintézet. Az Origo két nappal ezelőtt írta meg, hogy a bank elindítja ezt a programot, és számolt be a részletekről. 
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a hitelt magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek igényelhetik, családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként legfeljebb 7 millió forint igényelhető. Az MFB által indított programról az Origo írt először ebben a cikkében.

A hitel egyebek mellett a lakóingatlanok hőszigetelésére, fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítésére, vagy például napkollektoros rendszerek telepítésére igényelhető.
Minimum 1

0 százalék saját forrás mellett, legfeljebb 20 éves futamidőre,

nulla százalékos ügyleti kamattal lesz elérhető a kölcsön az MFB Pontok hálózatán keresztül, országszerte több száz pénzintézeti fiókban. A lakosság számára lakóházak energetikai korszerűsítéséhez ilyen kedvező hitelfelvételre még nem volt lehetőség Magyarországon.

Hűtőcsere

Mint arról az Origo korábban beszámolt, hamarosan két pályázati lehetőség is megnyílik az Otthon Melege Program keretében: a legjobban azok járhatnak, akiknek legalább 20 éves és legfeljebb 135 négyzetméteres családi házuk van, és régi a hűtőjük. A felújításra maximum 2,5 millió forintot, a hűtőcserére pedig maximum 45 ezer forintot ad az állam.