Wáberer 35 év után kiszáll a kamionbizniszből

Wáberer György avatás beszél elnök Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS igazgató SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Balatonvilágos, 2015. május 28. Wáberer György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (KKFE) elnöke, a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Waberer's új üzemi üdülőjének avatóünnepségén Balatonvilágoson 2015. május 28-án. A 100 szobás, saját partszakasszal rendelkező szállodát a munkavállalók üdültetésére fogják használni. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A Mid Europa Partners bejelentette, hogy megállapodást írt alá arról, hogy a Waberer's International Nyrt.-ben meglévő 56,8 százalékos részesedését 97,1 százalékra növeli. A Mid Europa Wáberer György alapító-vezérigazgató részvényeit vásárolja meg és ezzel teljes ellenőrzést szerez a Waberer’s-ben. A tranzakció a versenyhatóság jóváhagyása után zárul le – közölték.
Vágólapra másolva!

Wáberer György az iparágban eltöltött

35 sikeres év után visszavonul a Waberer’s-ben vállalt aktív szerepéből.

Ezzel összhangban úgy döntött, hogy a társaságban még meglévő részesedését eladja a Mid Europa Partners-nek, amely 2011 óta pénzügyi befektető partnere a Waberer’s-ben. Wáberer György lemond a társaságban betöltött összes tisztségéről.

Wáberer György a hetedik leggazdagabb magyar Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Mid Europa az elmúlt öt évben Wáberer Györggyel együttműködésben elért eredményekre építve kívánja továbbra is biztosítani a társaság növekedését. A 2011-es tőkeinjekció után a Waberer’s dinamikus növekedésnek indult. Flottáját 2300-ról megközelítőleg 3500 kamionra bővítette, dolgozói létszámát kevesebb, mint 4000-ről mintegy 6000 főre növelte. A Waberer’s árbevétele pedig ezzel párhuzamosan közel 60 százalékos növekedéssel elérte az 523 millió eurót.

Ki is az a MEP?

A Mid Europa Partners kivásárlásokra szakosodott vezető magántőke-befektetési alap, ami indulása óta több mint 4,3 milliárd euró forrást gyűjtött és kezelt Közép-Kelet-Európa és Törökország fejlődő piacain.Az 1999-ben alapított Mid Europa úttörő szerepet játszott a régió magántőke-befektetéseiben. Jelenleg Budapesten, Isztambulban, Londonban és Varsóban működtet irodát. A Mid Europa eddig két társaságba fektetett be Magyarországon. 2009-ben az Invitelbe, 2011-ben pedig a Waberer's International Nyrt.-be.

Wáberer György a hetedik leggazdagabb magyar

A 100 leggazdagabb listájára 2003-ban került be Wáberer György fuvarozó-nagyvállalkozó, aki évről évre folyamatosan gyarapította vagyonát, a jelenlegi 90 milliárd forintjával a hetedik helyen áll.

A Forbes magazinnak 2014-ben Waberer György, a magyar kamionkirály, azt mondta,hogy

Európa legnagyobb kamionos cégét építené fel Budapestről.

Szerinte két év múlva ennek eljöhet az ideje. A cégvezető szerint előbb-utóbb a sofőröket repülővel fogják vinni Európában, hogy leváltsák a feladatukat befejezőket. 2014-ben megkapta az Ernst & Young által alapított Az Év Üzletembere díjat.

Wáberer György az iparágban eltöltött 35 sikeres év után visszavonul a Waberer's-ben vállalt aktív szerepéből Forrás: Waberer's

2015-ben miniszterelnöki megbízott lett, mint a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének elnöke. Orbán Viktor azzal bízta meg a Waberer's International Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy segítse, hogy a magyar logisztika, ezen belül a közúti fuvarozás versenyképesebb legyen.

A Waberer’s-t a tőzsdére is be akarták vezetni. A cég tőzsdei bevezetéssel kapcsolatos szándékok hullámzóak voltak. Tavaly októberben már meghirdették a tőzsdére kerülés napját, ám novemberben úgy döntöttek, hogy az akkori piaci körülményekre tekintettel elhalasztják a részvények nyilvános forgalomba hozatalát.

Fontosabb események:

  • 1948 - Megalapították a társaságot, mint Volán állami közúti teherfuvarozási vállalat (röviden: Volán Tefu Rt.).
  • 1994 - Wáberer György társaival privatizálja a Volán Tefu Rt.-t. Újjászervezi és a céget logisztikai szolgáltatásokkal bővíti.
  • 2001 - A Volán állami közúti teherfuvarozási vállalat és egy másik magyar cég, a MÁV Rt. megalapítja a Budapesti Intermodális Logisztikai Központot (BILK), mely Közép-Európa legnagyobb logisztikai központja lett.
  • 2002 - A társulat felvásárolt egy kisebb kamionos céget, a Hungarocamion Rt.-t, melyet 1966-ban alapítottak. Létrejön Magyarország és Közép-Európa legnagyobb szállítmányozási és logisztikai szolgáltatója.
  • 2003 - A cég felveszi a Waberer's nevet.
  • 2004 - Megalakul a Waberer's Holding Logisztikai Rt., amely átveszi a cégcsoport irányítását. Magyarországon ugyanebben az évben a Waberer's „Az Év Vállalata” díjat elnyerte.
  • 2005 - Regionális terjeszkedés következett be.
  • 2006 - A Hungarocamion Rt. neve Waberer's International Zrt.-re változik, a belföldi fuvarozást pedig ettől kezdve a Waberer's Trans Kft. látja el.
  • 2007- A Waberer's felvásárolja a Révész Eurotrans Kft.-t
  • 2011 - A Mid Europa Partners (MEP) befektetési alap 49,05 %-os részesedést vásárolt a Waberer’s Holding Zrt.-ben.
  • 2012 - Március 1-én a Waberer’s csoport négy cége – a Waberer’s International Zrt., a Delta Sped Kft., az Interszervíz Kft., és az Inforatio Kft. – beolvadt a Waberer’s Holding Zrt-be és annak jogutódjaként a cég Waberer’s International Zrt. néven folytatja tevékenységét. Ebben az évben fúzióra lépnek a Szemerey Transport Zrt.-vel, és ezzel létrehozzák Magyarország legnagyobb belföldi logisztikai kapacitását.
  • 2013 - A cég árbevétele elérte a 452 millió eurót, melyet 2020-ra meg kíván duplázni.
  • 2015 - A céget Zrt.-ből Nyrt.-vé alakították át, és részvényeinek bevezetését tervezték a Budapesti Értéktőzsdére, de a menekültválságra való tekintettel végül későbbre halasztották.

Waberer György a Napi.hu által szerkesztett 100 leggazdagabb magyar című kiadványnak azt mondta, remek évet zárt a Waberer’s Biztosító. Árbevételük 13 milliárd forintra nőtt, ami mellett 800 millió forint profitot értek el.

Ingatlanfejlesztésbe csap

Új elem a vállalkozó portfóliójában az ingatlanfejlesztés. Wáberer szemet vetett Budapest szégyenfoltjára, a Rózsadomb tetején álló egykori SZOT-szállóra.

Wáberer György tízmilliárdos befektetéssel tüntetné el az épületmaradványt. A napi.hu úgy tudja, hogy a vállalkozó meg tudott egyezni a tulajdonos CIB Bankkal, amely ugyan több mint 6 milliárd forintban határozta meg az épület értékét, az üzletet ennél alacsonyabb értéken kötnék meg. A sikeres tranzakcióhoz ugyanis még szükség lenne a II. kerületi önkormányzat elvi hozzájárulására vagy döntésére is.

A rózsadombi SZOT-szállót már ideje meg akarja szerezni Wáberer György Fotó: Origo

Wáberer György megerősítette vásárlási szándékát, azt mondta, hogy a 9-10 milliárdos fejlesztést saját ingatlanos cégével hajtaná végre.