Már nem akar mindenki könyvelő lenni

Elképesztő változás – Ezt teszi napi ötven guggolás fitness sport cipő ez zsír
Vágólapra másolva!
2015-ben közel másfélszer annyi hölgy jelentkezett OKJ-s képzésre, mint az azt megelőző évben, és nőtt a diplomások aránya is a tanulók között – derül ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adatainak elemzéséből. Míg a férfiak között továbbra is az ipari képzések a legnépszerűbbek, a hölgyek toplistáját a pénzügyi-számviteli OKJ-s képzések vezetnek.
Vágólapra másolva!

A nők körében legnépszerűbb OKJ-s képzések top10-es listáján a dobogó első három fokán nem történt változás. Társadalombiztosítási ügyintézőnek jelentkeztek a legtöbben, de továbbra is vonzó a bérügyintézői és a vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés is. Hat helyet ugrott előre a listán a pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzés, amely közel négyszer annyi jelentkezőt vonzott tavaly, mint az előző évben.

A sportedzői képzés is nagyon népszerű Forrás: Dreamstime

A 2014-es listán szereplő konyhai kisegítő helyett

2015-ben a sportedzői OKJ-s képzés

iránt volt kiemelkedő az érdeklődés.

Forrás: Perfekt Zrt.

A Perfekt adatai szerint egy átlagos OKJ-s hallgató 25 és 34 év közötti, nő, és minimum középfokú végzettséggel rendelkezik. Több mint kétszer annyi hölgy járt 2015-ben OKJ-ra, mint férfi. Nőtt az OKJ-s képzésben résztvevők száma az összes korosztályban, és bár továbbra is sokan jelentkeznek a középiskola elvégzése után, a legnagyobb számban a 25 és 34 év közötti nők iratkoztak be.

Az, hogy az OKJ-s képzésre jelentkezők kiugróan nagy arányban a 25-34 közötti korosztályból kerülnek ki, azt mutatja, hogy sokan választják felsőfokú tanulmányaik elvégzése vagy gyermekvállalás után ezt a képzési formát.

Piacképes és könnyű érvényesülni vele a piacon

Kiss J. Tamás, a Perfekt oktatási szakértője szerint ennek oka, hogy a rövid és rugalmas képzési időnek köszönhetően az OKJ-s képzések

remek alternatívát és piacképes tudást kínálnak

azoknak, akik nem tudnak elhelyezkedni saját szakmájukban, vagy szülési szabadságuk után nincs lehetőségük visszatérni eredeti foglalkozásukhoz.

Az oktatási szakértő szerint a női jelentkezők számának növekedése azt mutatja, hogy egyre több hölgy ismeri fel:

az OKJ-s képesítésekkel könnyű érvényesülni a munkaerőpiacon,

és az átlagnál jobb fizetésekre lehet számítani.