Húsz százalékponttal csökkentek a törlesztők

Élete utolsó pillanatáig jótékonykodott az eltorzult arcú nő news bankkártya hitel
Vágólapra másolva!
Egy átlagos lakáshitel havi törlesztése idén az átlagfizetés 32 százalékát viszi el. Ez az arány öt évvel ezelőtt még 52 százalékos volt, azaz 20 százalékponttal csökkent – derül ki a BankRáció.hu elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Fordulat történt a magyarországi hitelpiacon. Mind a személyi hitelek, mind a lakáshitelek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, tavalyhoz képest

78 százalékkal nőtt a lakáshitelek és 66 százalékkal a személyi hitelek iránt érdeklődők száma

– derül ki az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu elemzéséből, ami a nettó bérek és a törlesztőrészletek utóbbi öt évben bekövetkezett változását vizsgálta.

Megugrott a reálbér

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta: az alapkamat utóbbi években látott csökkenése csak az egyik oldalról befolyásolja a hitelezést, szintén fontos tényező a nettó keresetek alakulása, mert azok jelentik az elsődleges fedezetet a bankok számára.

Egyre többen érdeklődnek megint a hitelek iránt Forrás: Thinkstock

Öt évvel ezelőtt egy 8 millió forintos 20 éves futamidejű forintalapú lakáshitel törlesztése a 2011. májusi piaci átlagkamatokkal számolva havi 73,7 ezer forintos kiadást jelentett, ez a 2011-es átlagos nettó reálbér több mint felét, 52 százalékát jelentette.

Jött az adósságfék

Gergely Péter azt mondta, hogy a most érvényben lévő szabályok szerint nem is lehetne felvenni ezt a hitelt, mivel az adósságfékszabály miatt a nettó jövedelem maximum fele mehet törlesztésre.

Az idei adatok azonban jóval kedvezőbbek, ugyanis a 168,8 ezer forintos nettó fizetésnek csak a 32 százalékát vinné el az említett 8 milliós lakáshitel 53,3 ezer forintos havi törlesztőrészlete.

"A hiteltörlesztés és a nettó bér aránya tehát jelentősen csökkent, köszönhetően az alacsonyabb kamatoknak és az emelkedő nettó béreknek" - közölte a szakértő. Hozzátette: a személyi kölcsönök esetében is csökkent ez a mutató. 2011-ben egy átlagos, 1 millió forintos 60 hónap futamidejű személyi hitel a nettó fizetés 21 százalékát vitte el, míg az idén csak a 15 százalékát.