Milliókat spórolhat, ha jó kerületet választ

kiadó lakás, albérlet, illusztráció
Vágólapra másolva!
Akár milliókat is lehet spórolni az egyetemekhez közel, derült ki az OTP Ingatlanpont közleményéből. Mint írják, sokan az albérlet helyett lakásvásárlásban gondolkodnak.
Vágólapra másolva!

A héten kiderültek a ponthatárok, a legtöbb új hallgatót a fővárosi felsőoktatási intézmények fogadják szeptembertől, de több vidéki nagyvárosban is friss egyetemisták ezrei kelnek versenyre a legjobb lakhelyekért.

Debrecenben és Szegeden hatezernél is több, de Pécsen is közel ötezer diáknak okoz fejtörést, hol fog lakni a következő hónaptól.

Albérlet helyett lakásvásárlás?

Az egekbe szökő albérletárak új stratégia követésére kényszeríthetik a fiatalok családját: többen dönthetnek a vásárlás mellett, írja közleményében az OTP Ingatlanpont. Az egyetemi kerületek melletti városrészekben

akár 100 ezer forinttal olcsóbb négyzetméter áron lehet jó közlekedés mellett ingatlant venni.

Megindultak az új lakásépítések is, és bár az árak magasak, azok 2017-re várhatóan tovább növekednek majd.

Négyzetméterenként akár 100 ezer forintot is spórolhat Fotó: Vorigin Dóra

Rohamosan növekedtek az albérletárak az elmúlt időszakban,

nem csupán a fővárosban, de vidéken is, közölte a cég. Szerintük ez fokozottan érvényes az egyetemi városokra, és a főváros diáknegyedeire: volt ahol 40 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak a korábbi évekhez viszonyítva. Éppen ezért okkal merül fel sok szülőben, hogy az albérlet alternatívájaként inkább egy lakás megvásárlása mellett döntenek. Mint írják, az árak növekedése sok kisbefektető figyelmét is felkeltette, ők kiadási céllal ezeken a területeken vásárolnak ingatlant.

egyre több ügyfelünk keres az egyetemisták számára kedvező helyen található eladó ingatlant” – mondta Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont üzlet- és a hálózatfejlesztésért felelős vezetője. Szerinte egy külsőbb kerületben található, alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező lakás, abban az esetben biztosíthat ésszerű kompromisszumot, ha tömegközlekedéssel 20 perc alatt elérhető az iskola.

Akár milliókat is spórolhat, ha jól választ Forrás: OTP Ingatlanpont

Az OTP Ingatlanpont adataiból kiderül, hogy a legtöbb esetben elég a szomszéd kerületekben szétnézni és máris

akár 100 ezer forinttal alacsonyabb átlagos négyzetméterárakat találhat

a szemfüles lakásvásárló. Jó példa erre a IX. kerület, ahol többek között a SOTE, vagy a Budapesti Corvinus Egyetem is található. Itt a lakások aktuális átlagára négyzetméterenként valamivel 310 ezer forint fölött van. A közeli X., XIX. vagy XXI. kerületekből 20 percnyi tömegközlekedéssel elérhető a IX. kerület, ugyanakkor jóval alacsonyabb, sorrendben 218 ezer, 214 ezer, illetve 186 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

A magas albérletárak miatt egyre többen állnak össze, és közösen vesznek ki ingatlanokat. A megvásárolt lakás így akkor is hozhat bevételt, ha azt saját gyermekünknek vesszük, ráadásul az az OTP Ingatlanpont szerint az ingatlan társbérletként üzemeltetve ki tudja termelni a hiteltörlesztés, vagy a vételár egy részét.