Megmozdult valami a lakáspiacon

burkoló családi ház csempe dolgozik építkezés építőipari munkás ÉPÜLET épület belső Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA fugáz fürdőkád fürdőszoba HÉTKÖZNAPI Lakóépület munka közben padlólap SZEMÉLY
Szolnok, 2015. december 22. Szakember dolgozik egy saját erőből épülő családi házban Szolnokon 2015. december 22-én. A kormány a magánépítkezőknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfát, miután a vállalkozók által épített új lakásokat a parlament döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a következő négy évben. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Az első fél évben 3420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve, közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az épített lakások száma a megyei jogú városokban 36, a többi városban 13, Budapesten 9 százalékkal nőtt, míg a községekben 21 százalékkal csökkent az első hat hónapban az egy évvel korábbihoz képest.

Inkább a cégek építenek

A KSH gyorstájékoztatója szerint a természetes személyek által épített lakások aránya 57-ről 46 százalékra csökkent, míg a vállalkozások által építetteké 43-ról 54 százalékra emelkedett a tavalyi első fél évhez képest.

Éledezik a lakáspiac Forrás: MTI/Bugány János

Az új lakóépületeket nézve csökkent a családi házban épült lakások aránya (54-ről 43 százalékra), míg a többlakásos épületekben használatba vetteké nőtt (35-ről 46 százalékra). A lakások átlagos alapterülete 7 négyzetméterrel, 92 négyzetméterre csökkent, derült ki a KSH adataiból.