Száraz, napos időt remélnek a borászok

Diehl, Rainer borász dolgozik Foglalkozás gyümölcs HÉTKÖZNAPI NÖVÉNY SZEMÉLY szőlő szüret szüretel
Rainer Diehl bortermelő a főként Baden-Wuerttemberg tartományban termesztett trollinger fajtájú kékszőlőt üríti puttonyából egy stuttgarti szüreten
Vágólapra másolva!
Az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost. Az idei termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A bor minőségét a következő hetek időjárása még jelentősen befolyásolja.
Vágólapra másolva!

A borászok számára a csapadékmentes, napsütéses idő volna a legkedvezőbb – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Légli Ottó hozzátette, az előzetes felmérések szerint az idén 10-15 százalékos lehet a veszteség a vihar- és a jégkárok után. Azokon a borvidékeken viszont, ahol az eső jótékony hatására a szőlőszemek kiteltek, ott akár 10 százalékos többlet is előfordulhat, ami országos átlagban ki is egyenlítheti a kiesett termést.

Már szedik a Csabagyöngyét

Az idei szüret egyébként megkezdődött; a Balatonnál már szedik a Csabagyöngyét, de más borvidékeken is hamarosan elkezdődik a korai érésű fajták szedése. Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kérésének megfelelően a jégkárt szenvedett szőlősgazdák jelentkezését is várják a kárenyhítési alapba,

ennek feltétele, hogy a hozamérték csökkenés mértéke elérje el a 30 százalékot.

A kamatmentes hitel lehetőségét a szaktárca kibővíti azokra a településekre, ahol komoly jégkár érte a szőlőt, hogy a kieső termésmennyiséget máshonnan lehessen pótolni, illetve a kieső bevétel ne okozzon jelentős működési zavart egy-egy gazdaságban. Ebben a keretben legfeljebb 50 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni.

A Balatonnál már szüretelik a korai fajtákat Forrás: MTI/EPA/DPA/Marijan Murat

40 milliárdra lehet pályázni

A kormány döntött a borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásáról is. Ennek keretében 40 milliárd forint támogatási forrásra lehet pályázni. A pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni A támogatás mértéke legfeljebb 45 százalék. Jelezte: egy kisebb kerettel a szőlőszerkezet-átalakítás támogatása is újra elérhetővé válik - ez a keret ugyanis tavaly kimerült. A pályázható támogatás összege 3 millió euró, több mint 900 millió forint lesz a tervek szerint.