Beszakadt a font, mert a brexit hazavághatja a brit államháztartást

angol font QUEEN MONEY UNITED-KINGDOM BOOKS CHANGE ECO STUDIO SHOOTING ONLYWORLD EUROPE FINANCES UNITED KINGDOM GRANDE-BRETAGNE NOTE GREAT BRITAIN EU GRANDE BRETAGNE CURRENCIES CURRENCY POUND POUNDS BERN
ROLLED BUNCH OF BANKNOTES, POUND STERLING
Vágólapra másolva!
Akarták, vagy sem, mindenesetre több reggeli lapban megjelent Nagy-Britanniában, hogy mi vár a brit gazdaságra, ha London kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás nélkül hagyja ott az Európai Uniót. A pénzügyi szektor nem gyújtott örömtüzet a forgatókönyvek olvasása után.
Vágólapra másolva!

A kiszivárogtatás nagyon megütötte a brit fizetőeszközt. Dél körül a brit repülőtereken működő pénzváltók közül 17 adatait átlagolva kiderült, hogy 1 fontért már nem adtak egy eurót, hanem csak 99 eurocentet. A legkevesebbet, 88 centet a southamptoni reptéri váltónál lehetett kapni, míg a legtöbbet, egy euró 6 centet a Glasgow-i repülőtéren. A font egyébként csak októberben 5 százalékot veszített értékéből és most gyengébb, mint a 2008-as Lehman Brothers csőd utáni napokban volt.

A Heathrow-i reptér valutaváltója. Már csak alig 1 eurót ér 1 angol font. Forrás: Emma Lunn - Twitter

De mi is szivárgott ki pontosan?

A The Times konzervatív napilap szellőztetett meg pénzügyminisztériumi forgatókönyv-változatokat, amelyek azt latolgatták: mi történik, ha Nagy-Britannia szabadkereskedelmi megállapodás nélkül lép ki az Unióból.

Ez a hard brexit, vagyis a legrosszabb szcenárió.

Ebben az esetben a brit GDP tizenöt évi előrejelzési távlatban 5,4-9,5 százalék közötti mértékben maradhat el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság az akadálytalanul folytatódó uniós kereskedelem esetén addigra elérhetne.

Gyűlnek a viharfelhők a brexit döntés óta. Forrás: AFP/Justin Tallis

A tárca becslése szerint hard brexitnél a külkereskedelmi forgalom és a brit gazdaságba érkező közvetlen külföldi befektetések értéke mintegy 20-20 százalékkal zuhanna, és

mindez - évente - 38-66 milliárd font közötti adóbevétel-kiesést okozna a brit költségvetésnek.

A The Times utal arra, hogy tervezetről van szó, amelyet a Downing Streetnek még jóvá kell hagynia, mielőtt hivatalosan is közzéteszik. A lap szerint a kabinet tagjai magánbeszélgetésekben nagyobb valószínűséget adnak annak, hogy Nagy-Britanniának sikerül testreszabott kétoldalú kereskedelmi megállapodást kötnie Brüsszellel a kilépés utáni időszakra.

A hard brexit leradírozhatja a Cityt, London pénzügyi központját

A City legnagyobb pénzügyi szolgáltatási vállalkozásait képviselő szervezet, a TheCityUK e héten ismertetett részletes hatástanulmánya kiemeli, hogy a londoni pénzügyi szolgáltatási szektor és a kapcsolódó, nagy-britanniai székhelyű

kiszolgáló háttér éves bevétele hozzávetőleg 190-205 milliárd font, a szektor 120-125 milliárd font bruttó hozzáadott-értéket állít elő, 1,1 millió munkavállalót foglalkoztat és 60-67 milliárd font adót fizet be a brit költségvetésbe.


A Brexit-forgatókönyvek legrosszabb változata szerint az uniós piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, 18-20 milliárd font bevételcsökkenést, 31-35 ezer munkahely megszűnését és 3-5 milliárd font adóbevétel-kiesést okozva. Az elemzés szerint azonban ez csak a közvetlen hatás lenne, a tovagyűrűző másodlagos hatások miatt még további 14-18 milliárd font bevétel, 34-40 ezer munkahely és 5 milliárd font adóbevétel kerülhetne veszélybe.

Bajban az angol font. Forrás: ONLY FRANCE/JAUBERT/ ONLYWORLD.NET/Jaubert

A legrosszabb forgatókönyv szélsőérték-hatása mindezek alapján akár 38 milliárd font bevételcsökkenéssel, 75 ezer munkahely megszűnésével és 8-10 milliárd font adóbevétel-kieséssel járhat - olvasható a hatástanulmányban.