Még mindig lábadozik az építőipar

ÉPÜLET LAKÓÉPÜLET családi ház FOTÓ ÁLTALÁNOS építkezés Építőipar - Energia - Épül az első aktív ház Pilisszentivánon
Akár két hét alatt felhúzható, ha nem is kulcsrakészen
Vágólapra másolva!
1341 építőipari céget töröltek 2016 harmadik negyedévében, ami még mindig magasnak számít az ágazat nagyságrendjéhez képest, de az előző évek azonos időszakaihoz viszonyítva már kicsit szebb a kép.
Vágólapra másolva!

„Bár már hellyel-közzel érkeznek pozitív hírek is a szektorban, az építőipari cégek 2,7 százaléka került törlésre egyetlen negyedév alatt, ami még távolról sem nevezhető túl megnyugtatónak” – mondja Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

Hiába az ingatlanpiac felfutása, a kieső központi beruházásokat még mindig nem sikerült ellensúlyoznia az építőipari versenyszektornak. A szektortermelés volumene még mindig esik, de már egyértelműen és stabilan elszakadt egymástól a két építményfőcsoport.

Forrás: Magyar Távirati Iroda Zrt./Balaton József

Az épületek építése építményfőcsoport termelés tekintetében stabilan hozza a pozitív számokat, míg az egyéb építmények építése folyamatosan esik a központi beruházások visszaesésének köszönhetően. „A piaci beruházások szerepének növekedése pozitív jelenség a szektor hosszú távú életképességének tekintetében, de összességében a szektor még mindig instabil, és az egyik legfertőzöttebb ágazat az országban” – mondja az Opten szakértője.

Békés, Veszprém, Tolna a top 3-ban

2016 harmadik negyedévében

1341 építőipari céget töröltek,

és 706 új vállalkozás lépett piacra. A cégtörlések ezzel 24 százalékot estek vissza az előző negyedévhez képest, és 3 százalékot az előző év azonos időszakához képest. A cégalapítási szám szintén 24 százalékos visszaesést mutat az előző negyedévhez viszonyítva, de 9,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

„Igazi meglepetést sem a cégtörlések, sem a cégalapítások nem hoztak a szektorban, jó hír viszont, hogy az induló felszámolások száma tovább csökkent, ami azt jelzi, hogy az ágazat ténylegesen is a tisztulás jeleit mutatja” – mondja az Opten igazgatója.

A megszűnő cégek száma az építőiparban Forrás: Opten

2016 harmadik negyedévében csak

254 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás,

ami sokéves mélypontot jelent, de talán még fontosabb, hogy a mostani felszámolási szám a 4 évvel ezelőtti rekordszintű értéknek már csak az ötöde.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedéves értéke az építőiparban átlagosan 15-16 százalék körül mozogott.

Megyei szinten nézve az építőiparban az Opten – CFI Békés, Veszprém és Tolna megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta.