Bürokrata ország vagyunk?

pecsét, bürokrácia, hivatal, iratok,
Vágólapra másolva!
A Világbank olyan rangsort készített a Föld országairól, amelyben azt nézték meg, hogy mennyire könnyű, vagy nehéz vállalkozást indítani. A listát Új-Zéland vezeti és Szomália zárja. Magyarország a 41. helyet érte el a 190-ből. Ez nem rossz eredmény, de vannak más listák is. 
Vágólapra másolva!

Az egész világon Új-Zélandon a legkönnyebb vállalkozónak lenni - ez derül ki a Világbank tanulmányából. A szigetország a 10 éve listavezető Szingapúrt váltotta.

Azt mutatja, hogy egy kormány mennyire tiszteli a polgárokat

A teljes vállalatindítási procedúrát le lehet zavarni fél nap alatt,ami messze a háromhetes globális átlag alatt van. Emellett itt a legegyszerűbb építési engedélyt szerezni, ingatlant bejegyezni és hitelkártyához jutni - közölte a CNBC.

Új-Zéland az első Forrás: AFP/Str

Az ország az adórendszerét egyszerűsítő törvénymódosítással ugrott a Világbank listájának élére a tavalyi második helyről.

- mondta Paul Romer, a világbank vezető közgazdásza.

A szempontok

Az évente megjelenő tanulmány a világ 190 országának magánszektorát értékeli. Olyasmiket is figyelembe vesznek mint az

építési engedélyek beszerezhetősége, a szerződések érvényesíthetősége, a fizetésképtelenség esetére nyújtott lehetőségek, a hitelhez jutás egyszerűsége, vagy a munkaerő-szabályozás.

A nemek egyenlőségét idén először vették górcső alá.

Az adózásról külön lista van Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A lista második helyére Szingapúr került, utána pedig Dánia, Hongkong, Dél-Korea, Norvégia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Svédország és Macedónia következnek - olvasható a CNN Money-n. Ez az első alkalom, hogy egy volt jugoszláv utódállam is bekerült a top 10-be. A lista legalján Venezuela, Líbia, Eritrea és Szomália állnak.

Előrelépések

A Világbank szerint a fejlődő országokban komoly reformok és előrelépések történtek az elmúlt évben. A 190 országból 137-ben volt legalább egy reform, ami rekordnak számít a lista történetében.

A legkomolyabb előrelépést Brunei, Kazahsztán, Kenya, Fehéroroszország és Indonézia tette. Bruneiben például jelentősen javult a közművek elérhetősége.

A Fülöp-szigeteken viszont már csak 28 különböző befizetésből áll össze az adózás, ami azért nagy szó, mert 10 éve még 48 volt ez a szám.

Ruandában nagy volt az előrelépés Forrás: Balogh Boglárka

Ruandában pedig 12 napra csökkent egy ingatlanüzlet bejegyzése a 10 évvel ezelőtti 370 (!) naphoz képest.

Indiában már akár 45 nap alatt be lehet kötni a villanyáramot, szemben a 2014-es 138 nappal.

Magyarország a rangsor 41. helyén áll,

Oroszország és Belgium között. Ha a közvetlen szomszédainkat nézzük Ausztria, Csehország, Szlovénia, Szlovákia és Románia is megelőz minket.

A teljes lista!

Vannak más szempontok is

„Épp nemrég módosítottam a cégem társasági szerződésén, leszállítottuk a jegyzett tőkénket. Én direkt megmértem, és

20 percen át írtam alá a szükséges dokumentumokat"

- mondta Vadász Iván adószakértő az Origo megkeresésére.

Sok a bürokrácia? Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az adószakértő szerint a Világbanknak azt is vizsgálnia kellene, hogy mennyire könnyű vagy nehéz egy céget megszűntetni. „Nálunk ez például elég nehézkes.

Augusztusban volt egy másik világbanki ranglista, amely az adórendszerek alapján állította sorba az országokat. Leginkább azt vizsgálták, hogy mekkorák az adóterhek, és hogy mennyi vesződséggel jár a velük kapcsolatos ügyintézés. Ezen a listán Magyarország a 95. helyen áll.