A négynapos hétvégén sok minden máshogy lesz

Halottak napja mécses síremlék sírkő  temető mindenszentek
Pécs, 2011. október 28. A közelgő halottak napjára rendbe hozzák a sírokat és virágokkal, koszorúkkal díszítik fel a hozzátartozók a pécsi köztemetőben. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Vágólapra másolva!
Négynapos hétvége jön, mindenszentekkel és halottak napjával. Jövő héten az iskolásoknak őszi szünet van. Ráadásul hétvégén elkezdődik a téli időszámítás is. A buszok és a vonatok másképp járnak. Ne közlekedjen megszokásból. A hosszú hétvégén sokan indulnak útnak, a szállodák forgalma is megnő. Az üzletek többsége csak november 1-jén, kedden lesz zárva.
Vágólapra másolva!

Október 30-án, vasárnap éjjel 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára,

ekkor veszi kezdetét a téli időszámítás.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) évek óta méri és elemzi az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait.

Egy város éves fogyasztását megspóroljuk

Ezekből az látszik, hogy

az óraátállítással évi mintegy 100-120 ezer megawattóra villamos energiát spórolunk,

ami megfelel egy közepes magyar város éves fogyasztásának.

Ötből négy magyar eltörölné az óraátállítást Forrás: AFP/Jean-Sebastien Evrard

Az óraátállítás haszna a környezetvédelemben is látható: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. Az óraállításhoz igazodik az éjszakai járatok közlekedése: a legtöbb járat menetrendjében nem kell változásra számítani, azonban néhány éjszakai busz egyedi menetrend szerint indul.

Melyik menetrendet kell figyelni a hosszú hétvégén?

  • október 29-én, szombaton a szombati menetrend szerint,
  • október 30-án, vasárnap a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint,
  • október 31-én, hétfőn a szombati menetrend szerint,
  • november 1-jén, kedden a munkaszüneti, illetve ünnepnapi menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járatok.

A Mávinform tájékoztatása szerint

az óraigazítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint,

emiatt a menetrendet nem kell módosítani. Az óraigazítás hajnalán az éjjel kettő és három óra között induló vonatok a kiindulási állomásukon, az úton lévő járatok pedig azon az állomáson térnek át a téli időszámítás szerinti közlekedésre, ahol éppen járnak.

A vonatok menetrendjét is érdemes figyelni Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ország területén

két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás:

a Bécs–Budapest–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonat egyik járata Lőkösházán, az ellenkező irányba közlekedő pedig Békéscsabán várakozik a téli időszámítás szerinti indulási idejére.

Néhány, az országon áthaladó nemzetközi vonatot a külföldi vasúti hálózaton ér az óraigazítás: a Beograd és a Bononia nemzetközi gyorsvonatokat, a Varsovia eurocity vonatot, a Metropolt, a Corona nemzetközi gyorsvonatot, a Kálmán Imre, a Wiener Walzer és az Ister euronightokat, a Latorca intercityt és a Körös IC bukaresti közvetlen kocsijait – közölték.

A Szallas.hu legfrissebb felméréséből az derült ki, hogy a magyarok 80 százaléka,

A kutatás szerint minden ötödik válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a mutatókat.

A boltok nyitvatartása a hosszú hétvégén

  • október 29-én, szombaton: szombati nyitvatartási rend szerint,
  • október 30-án, vasárnap: a vasárnapi nyitvatartás szerint,
  • október 31-én, hétfőn: a hétfőre érvényes nyitvatartás szerint,
  • november 1-jén kedden: zárva tartanak a boltok.

A bérletes utasoknak két nappal tovább tart az október

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium meghosszabbítja az októberre szóló vasúti és autóbuszos dolgozó és tanuló havibérletek érvényességi idejét. A GYSEV, a MÁV-START és a Volánok helyközi járatain e bérletek

2016. november 7-én éjfélig használhatók.

A helyközi havi bérletek egyébként tárgy hónap első napján 0 órától következő hónap 5-ik napján 24 óráig érvényesek. Ezt hosszabbították meg most plusz két nappal.

Sűrűbben járnak a BKK járatai

Változik a fővárosi közösségi közlekedés a közelgő mindenszentek és halottak napja miatt: a Budapesti Közlekedési Központ már csütörtöktől sűrítette járatait a temetők környékén.

Mécsesek világítanak a Hősök temetőjében, Nyíregyházán Forrás: MTI/Balázs Attila

A Rákoskeresztúri új köztemetőhöz és a Fiumei úti sírkerthez 28B jelzéssel új, ideiglenes villamosjárat indul, a Farkasréti temető felé pedig a 8B busz is segíti az eljutást. A Megyeri temető elérését a 30B, az Erzsébeti temetőét a 36B, a Rákoskeresztúri új köztemetőét a 68B, a Csepeli temetőét a 38B, a Budafoki temetőét a 158B, az Óbudai temetőét pedig a 218B jelzésű rendkívüli buszjárat segíti.
A 38B, a 158B és a 218B jelzésű buszjáratokon első ajtós felszállási rend lesz érvényben, azaz a buszon a járművezetők ellenőrzik a felszállás előtt, hogy az utasnak van-e érvényes jegye vagy bérlete.

Sokan gyújtanak majd gyertyát elhunyt hozzátartozóik sírjánál Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A Rákoskeresztúri új köztemető és a Pesterzsébeti temető környékén szombaton 0 órától jövő kedd 24 óráig ideiglenes forgalmi rend lesz érvényben. A farkasréti, a rákospalotai és a kispesti temetőnél megállási tilalmat vezetnek be, míg a budafoki és megyeri temetőnél feloldják a megállási tilalmat.

Autóval csak a Rákoskeresztúri új köztemetőbe és a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe lehet behajtani.

A többi temetőben tilos az autóforgalom, azokba csak a mozgáskorlátozottak hajthatnak be.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. A mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-ben, fél évszázad elteltével lett ismét munkaszüneti nap.

Megtelnek a szállodák

A Trivago.hu szálláskereső weboldal legfrissebb adatai szerint a hosszú hétvégén a belföldi úti célok közül a főváros, Eger, valamint a fürdővárosok iránt a legnagyobb az érdeklődés.

Egerszalók és Demjén a legkedveltebbek most a hosszú hétvégén Forrás: Kecskés Barbara - Origo

A népszerű városok közül a legtöbbet Egerszalókon, Visegrádon és Hévízen költenek szállásra, ahol az átlagos kattintott ár a Trivagón egy éjszakára, két főre 28-29 ezer forint. Pécsett ezzel szemben jóval kevesebbért, átlagosan 16 ezer forintért lehetett szállást foglalni a hosszú hétvégére.

És mire számíthatunk 2017-ben

Hosszú hétvégék szempontjából jól alakul a 2017-es év, mert lesz lehetőség többször is háromnapos pihenésre, de szombati munkavégzéssel nem kell számolni. Idén szombati munkanapból kettő is volt. Jövőre négynapos hosszabb pihenésre húsvétkor és karácsonykor lehet számítani. Orbán Viktor október közepén jelentette be, hogy munkaszüneti nap lesz nagypéntek is. A nagypénteki munkaszüneti nap egyelőre a nemzetgazdasági miniszter asztalán van, még kormánydöntés nem született róla, hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

2017-ben, úgy tűnik, két négynapos hétvége is lesz Forrás: Getty Images/iStockphoto/Everste

Január 1-je és augusztus 20-a is vasárnapra esik jövőre. Háromnapos hosszú hétvége pünkösdkor június elején, május 1-jén és október 23-án lesz. Március 15-e és mindenszentek szerdára esik, tehát hét közbeni pihenőnap kétszer lesz 2017-ben.