Kelendő az ingyenjogsi

kamion
Trucks drive on the federal road 112 in Frankfurt (Oder), Germany, 29 June 2015. On different sections of nine federal roads leading through Brandenburg will be levied a toll for trucks from 01 July 2015. The toll affects all trucks with a weight of 12 tons and more. A spokesperson said that the German Federal Office for the Transport of Goods (BAG) will be in charge of the regular checks. Photo: Patrick Pleul/dpa
Vágólapra másolva!
Eddig több mint hétszázan kaptak jogosítványt állami és uniós forrásokból finanszírozva. A programmal a logisztikai ágazatot sújtó hatezer fős, krónikus sofőrhiányt szeretnék felszámolni.
Vágólapra másolva!

Pákozdi Szabolcs, a programot a kormányhivatalokkal közösen megvalósító OFA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak elmondta,

a logisztikai ágazatot sújtó hatezer fős, krónikus sofőrhiány felszámolása a cél. Amíg ez nem teljesül, a program garantáltan folytatódik.

Jelenleg 4600, döntően tehergépjármű-vezető képzése kezdődött meg, és további kétezer fő megfelelt az előzetes szűrési feltételeknek. Ők a pályaalkalmassági vizsgálatra várnak, ez után kezdhetik meg a haszonjárművezető-képzést.

A regisztrált érdeklődők száma 36 800, közülük mintegy 11 ezren vettek részt csoportos tájékoztatón, az előzetes szűrésen pedig 8500-an mentek át.

A képzések nagyobb hányada még folyik, a tanfolyamot befejezők közül sokan vizsgáznak a közeljövőben.

Eddig 729-en szereztek jogosítványt az állami és uniós forrásokból finanszírozott haszonjárművezető-képzésen Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

A Világgazdaság emlékeztet, a kormány másfél éve döntött arról, hogy az égető hazai sofőrhiány problémáján a képzés támogatásával próbál segíteni. Összesen ötmilliárd forintos európai uniós és hazai forrásból mintegy hétezer gépjárművezető részére fedezi a C és E kategóriás jogosítvány megszerzésének költségeit.