Pert nyert Kínában a Disney

verdák, autobots
Vágólapra másolva!
A sanghaji bíróság 1,35 millió jüan (kb. 57 millió Ft.) kifizetésére kötelezett két kínai céget, kártérítésként a Walt Disneynek és a Pixarnak a Verdák 1-2 című rajzfilmek egyes jeleneteinek lemásolásáért.
Vágólapra másolva!

A verdikt csepp a tengerben, rengeteg külföldi vállalat indított szerzői jogi pert a távol-keleti ország cégei ellen – közölte a Reuters. Többek között

a BMW és Michael Jordan is jogi csatározásokat folytat Kínában.

A Disney és a Pixar azért fordult a testülethez, mert a helyben készült Autobots című animációs film egyes szereplői megegyeznek a Verdák két részének karaktereivel,

de még a filmek plakátjait is szinte egy az egyben lemásolták.

Az alábbi (amúgy spanyol nyelvű) videón kivállóan összehasonlatható a két rajzfilm vizuálisan:

A bíróság is úgy találta, hogy az Autobotsban szereplő K1 és K2 gyakorlatilag a Verdák Villám McQueenjének és Francesco Bernoullijének arcátlan másolatai.

Forrás: AFP

A bíróság elrendelte a „jogsértő magatartás azonnali beszüntetését" (ez valószínűleg a film forgalmazását jelenti), valamint 1 millió jüan kártérítést, és még 350 ezret a perköltségekre.

A Disney nagy erőkkel ostromolja a kínai piacot. Nemrégiben épített vidámparkot Sanghajban potom 5,5 millió dollárért (kb. 1,6 milliárd Ft.), legutóbbi két filmje pedig (Zootropolis, Hős6os) egyaránt kasszasiker lett a távol-keleti országban.