Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mától beköszöntött a Kakas éve Ázsiában

holdújév hold új év ázsia férfi fiatal fiatal lány figura nő SZEMÉLY TÁRGY ÜNNEP ünnepel
Szingapúr, 2017. január 26. Szingapúrban élő kínaiak ünnepelnek egy hatalmas kakasfigura előtt a közelgő holdújév ünnepének alkalmából 2017. január 26-án. A kínai holdnaptár szerint január 28-án köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt 12 esztendő közül a kakas éve lesz. (MTI/EPA/Wallace Woon)
Vágólapra másolva!
Mától egy hétig megáll az élet a világ negyedén, mert megkezdődött a holdújév a Távol-Keleten. Kínában mindenki felkerekedik, hogy legalább egyszer egy évben meglátogassa a rokonait, és együtt ünnepeljenek. Bezárnak a pénzpiacok, a családok nekiülnek a hagyományos esti lakomáknak, majd másnap – ahogy nálunk is karácsonykor – elindulnak a csomagokkal a szeretteikhez.
Vágólapra másolva!

A holdújévre persze már hetekkel korábban elkezdenek készülődni az emberek. A légitársaságok az ünnepek előtt 50 nappal megszüntetik a kedvezményes helyjegyfoglalást, mert megindul a jegyvásárlási roham. Nem véletlen, hogy a kínai repülőtársaságok a holdújév előtti hetekben tesznek szert éves bevételeik 20 százalékára.

A Szingapúrban élő kínaiak ünneplik a Tűz Kakas évét. A képre kattintva galéria nyílik meg Forrás: MTI/EPA/Wallace Woon

Idén egy uniónyi ember kel útra Kínában

A tavaszünnep egy hete alatt

az előrejelzések szerint 414 millió ember mozdul meg, ül autóba, vagy száll vonatra és repülőre.

Kis túlzással olyan ez, mintha majdnem az egész Európai Unió lakosai egyszerre kelnének útra. Hazatérnek a külföldön dolgozó kínaiak, és a kontinensnyi ország egyik feléből a másikba repülnek a rokonlátogatók. Idén 10 százalékkal többen váltottak repülőjegyet, mint tavaly. Számokban ez azt jelenti, hogy mintegy 58 millióan repülnek majd – legalábbis a kínai Repülésügyi Hivatal adatai szerint.

Már van pénz külföldre utazni

Nem szabad elfelejteni, hogy a kínai gazdaság 1990 óta döbbenetes GDP-növekedést produkált, hiszen legalább 6,7 százalékos volt az éves növekedési ráta. A pekingi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy

a városokban a háztartások elkölthető bevétele 2006 és 2015 között 165 százalékkal emelkedett.

Nem véletlen, hogy a tavaszünnep alatt körülbelül hatmillió kínai inkább külföldre megy világot látni, elsősorban Japánba, Dél-Koreába vagy Délkelet-Ázsiába.

Káosz a pekingi főpályaudvaron. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI

A rengeteg turista miatt sok országban inkább könnyítenek a beléptetésen. Az Egyesült Arab Emírségekben akár érkezéskor is kiválthatják a belépő vízumot, de Ausztrália és Izrael is kínál több évre vagy többszöri belépésre jogosító vízumokat a kínai útlevéllel rendelkezőknek. Japán sem akar lemaradni, nem véletlenül. Tavaly harmadával ugrott meg a kínai turisták száma, éves szinten több mint hatmillió kínai járt a szigetországban, és ők majdnem 13 milliárd dollárnyit (!) költöttek – legalábbis a japán Turisztikai Hivatal szerint.

De miért éppen Japán?

A kínaiak imádnak Japánban vásárolni. Jobb minőségűnek tartják a japán elektronikai cikkeket, mint a sajátjukat. De elvarázsolják őket a luxuscikkek éppúgy, mint a trendi kozmetikumok, vagy éppen a divatos ruhák. Másfelől pedig a tehetősebb kínaiak gyerekei ma már sokkal nyitottabbak a világra, szeretnek utazni, világot látni, és ha ez összekapcsolható némi szofisztikált shoppinggal Kínán kívül, akkor még nagyobb a vonzerő.

A piros lampionok elmaradhatatlan kellékei a holdújévi ünnepeknek. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Origo

A tradíció nagy úr

Persze nem ez az általános, hiszen a nagy többség a tavaszünnepre marad az országon belül, és a különböző generációk együtt csinálják végig a szokásos hagyományos ceremóniákat. Itt vannak mindjárt a 12 állatról elnevezett esztendők.

Most a Kakas éve kezdődik, egészen pontosan a Tűz Kakasé.

Bár a kínaiak 1912-ben áttértek a Gergely-naptárra, nekik mégsem január elsejével kezdődik igazán az esztendő, hanem az új év a holdnaptár szerint indul. Ez egyben a leghosszabb nemzeti ünnepük. És ez nemcsak Kínára igaz, hanem Szingapúrtól Malajzián át Vietnamig mindenhol egy hétig tart az ünnep.

2017 a Tűz Kakas éve. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Origo

A holdújévet megelőző este, vagyis mondjuk viszonyításképpen „szilvesztereste” már mindent piros díszítés borít. Ez a szín az ünneplést jelöli, és sokfelé megjelenik a kakas szimbólum is. A lakásokat ekkor kell kisöpörni, mert nagy balszerencse éri azt, aki újév napján sepreget, ugyanis a hiedelem szerint így nem csak a szemetet, de a szerencsét is kisöpri otthonából. Ugyanezért az új év első három napján tilos a hajmosás, mert az is viszi a jószerencsét. Amikor közeleg az éjfél, ki kell nyitni a ház/lakás valamennyi ajtaját és ablakát, hogy az óév könnyedén hagyjon itt bennünket.

A gyerekek ilyenkor kapják meg piros borítékban a pénzajándékot, hogy a következő esztendőben se szűkölködjenek, és ezt illik éjjel a párna alá tenni. A hosszú családi vacsorát követően a kínaiak szeretik megnézni a kínai központi tévé szilveszteri gálaműsorát, majd

amikor elérkezik az éjfél, akkor iszonyatos tűzijáték és petárdázás kezdődik az utcákon.

Erre azért van szükség, mert a néphit szerint volt egyszer egy Nian nevű szörny, amely rettegésben tartotta az embereket, és csak úgy tudták elűzni, hogy egy holdújévkor iszonyatos petárdázásba kezdtek, amit nem tolerált a szörnyeteg, és elmenekült.

Pekingben idén betiltják a petárdázást

A pekingi önkormányzat példamutatásra szólította fel az illetékeseket, betiltva mindenféle tűzijátékot, petárdát a kínai holdújév ünnepén. Erre azért van szükség, mert a tűzijátékok után órákon keresztül vastag füstfelhő terjeng a városban. Az elmúlt években már megpróbálták korlátozni a pirotechnikai eszközök használatát a légszennyezés miatt, ami idén januárban soha nem tapasztalt mértéket öltött a kínai fővárosban. Korlátozták azok számát is, akik tűzijátékokat árusíthatnak, és idén senki sem árulhat pirotechnikai eszközt Peking belvárosában.

Nincs sírás a holdújév első napján

Újévre illik rendezni az összes tartozást, mert aki nem így kezdi az új esztendőt, az könnyen beleragadhat az adósságba. Első nap óvatosan kell bánni késsel, ollóval, mert könnyen elvághatjuk szerencsénk fonalát.

A néphit szerint nem jó az első napon sírni vagy pityeregni,

ezért a szülők az évnek ezen az egyetlen napján szinte mindent megadnak és megengednek a gyerekeknek, csak azért, hogy ne sírjanak.

A hatalmas utcai ünneplések része az oroszlán- és a sárkánytánc. Ezeket gyakran összekeverik a nyugatiak. Míg az oroszlántáncban csak két ember „bújik” az oroszlán bőrébe, addig a sárkánytáncban sokkal többen vesznek részt, és ez kicsit olyan, mintha vonatoznának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről