Baljós arany és dollár

Chicago Bulls v New Jersey Nets ATHLETE BASKETBALL NBA Sports
EAST RUTHERFORD, NJ - OCTOBER 31: Donald Trump sits courtside at the New Jersey Nets and the Chicago Bulls game at the Izod Center on October 31, 2007 in East Rutherford, New Jersey. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, user is consenting to the term and conditions of the Getty Images License Agreement (Photo by Nick Laham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Baj lehat abból, ha a kötvényhozamok és az arany ára tovább emelkednek kéz a kézben. Pláne, ha a dollár is ilyen erős marad. Ezt nem mi mondjuk, hanem a történelem.
Vágólapra másolva!

Arany

A magasabb aranyárak és az emelkedő kötvényhozamok ijesztő trendet jelentenek – idézte a Bank of America riportját a CNBC.

Ezek a folyamatok ugyanis már kétszer is az értéktőzsde összeomlásához vezettek,

egyszer 1973-74-ben, egyszer pedig 1987-ben.

Ezek a folyamatok mindkét esetben gyorsuló inflációt eredményeztek, amire az amerikai jegybank (FED) a rövidtávú kamatok megemelésével reagált. Az inflációs várakozások már most magasan vannak, Donald Trump választási győzelmének és a FED bejelentéseinek köszönhetően. A jegybank ugyanis decemberben több kamatemelést is kilátásba helyezett erre az évre.

Lehet, hogy nem tudja tartani az ígéretét? Forrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Nick Laham

Dollár

David Marsch pénzügyi szakember az 1980-as években látott dollár-összeomlás megismétlődését helyezte kilátásba. Az amerikai valuta nagyjából 10 százalékot erősödött az elmúlt 3-4 évben. Pedig Donald Trump éppen az ellenkezőjét szeretné – emlékeztet a szakember.

„Szerintem a dollár még egy évig erősödni fog" – mondta. „Ez pedig nem fogja segíteni Trump fő célját, hogy sikeresen megvédje az Amerika középső részén élő munkásokat."

Donald Trump kampányának az egyik pillére az amerikai gyártóipar feltámasztásának ígérete volt, ez a szektor viszont erősen kitett a valutaváltozásoknak. A dollár erősödése pedig nem állt meg a választási győzelem után, sőt egyes szakértők egyenesen azt állítják, hogy maguk az elnöki döntések segítik a dollár erősödését. A múlt héten az amerikai valuta ugyan némileg gyengült, de Marsch szerint gyorsan vissza fog állni a növekedési pályára.