Ezekben a városokban tömörülnek a szupergazdagok

Wall Street
Vágólapra másolva!
New York és vonzáskörzete adott otthont a legtöbb szupergazdagnak a világon 2016-ban is. Ezzel az amerikai város megőrizte első helyét a legvonzóbb célpontok között azok körében, akik legalább 30 millió dolláros nettó vagyonnal bírnak.
Vágólapra másolva!

A 2015-ös adatokhoz képest 9,5 százalékkal nőtt a szupergazdagok létszáma New Yorkban és a vonzáskörzetében (New Jersey, Pennsylvania) – idézi a MarketWatch a Wealth-X friss jelentését. Mindeközben a második és a harmadik helyen sem történt változás, tekintve hogy Hongkong és Tokió is megőrizte a helyezését. London és Párizs az ötödik, illetve a hatodik helyre futott be.

A top 10-es városok között egyébként

kizárólag Londonban csökkent a szupergazdagok száma,

ahogy a vagyonok jelentős csapást szenvedtek el a brexittel kapcsolatos aggodalmak és bizonytalanságok miatt.

Látványos különbségek

Országos szinten a tavalyi győztes az Egyesült Államok volt 73 110 szupergazdaggal, míg a második helyet Japán, a harmadikat pedig Kína szerezte meg. Jól látszik azonban a drámai különbség az aranyérmes és mindenki más között, ha azt nézzük, hogy Japánban csupán 16 740, míg Kínában 16 040 szupergazdag élt.

Észak-Amerikában nőttek igazán a vagyonok 2016-ban Forrás: 123rf.com

Az adatok szerint viszont míg az USA létszámban 6,7, vagyonban pedig 6 százalékos növekedést produkált, addig

Japánban ez a két szám 14,7, illetve 13,8 százalékos volt, melyekkel a szigetország a top 10-es listán abszolút kiemelkedő.

Világszerte egyébként a szupergazdag népesség 3,5 százalékkal 226 450-re emelkedett 2016-ban, ami jelentős fölpattanásnak számít az egy évvel korábbi 7,1 százalékos eséshez képest.

Mindazonáltal igen számottevők a régiós különbségek. Az látszik például, hogy egyedül Észak-Amerika tudta érdemben (5,1 százalékkal) növelni a dollárban elszámolt vagyont. A listán második Ázsiában ez a bővülés csupán 3,5 százalékos volt.

Röpködő milliárdok

A jelentés ezzel együtt tesz még néhány fontos megállapítást. A világ felnőtt lakosságának csupán 0,003 százalékát kitevő szupergazdag réteg összvagyona tavaly 1,5 százalékkal, 27 ezer milliárd dollárra nőtt éves alapon.

A leggazdagabbak majdnem felének (108 610 fő) a vagyona 30 és 50 millió dollár között mozgott.

A milliárdosok száma 3,1 százalékkal 2397 főre csökkent,

miközben az ebbe a csoportba tartozók összesített vagyona szintén 3,1 százalékkal, 7400 milliárd dollárra zsugorodott.

Csökkent a milliárdosok száma Forrás: 123rf.com

A legnagyobb vagyoni szakadást Latin-Amerika és a Karib-térség szenvedte el, ahol a leggazdagabbak összvagyona kétszámjegyű csökkenést mutatott, a létszám pedig 3,4 százalékkal, 6850 főre csökkent.

A szupergazdagok által birtokolt likvid eszközök (elsősorban készpénz) mennyisége tavaly változatlan maradt (9 600 milliárd dollár), amivel továbbra is ez az eszközosztály teszi ki a vagyonok legnagyobb hányadát (35,4 százalék).