Gyűlnek a felhők a feltörekvők egén

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb idegességet okoznak a feltörekvő piaci kötvényhozamok a globális befektetők körében. Amennyiben ugyanis elkezd kifutni a jelenlegi lelkesedési hullám, még komolyabb bajok is lehetnek a magas kötvényhozamokból.
Vágólapra másolva!

Fokozódnak az aggodalmak a BlackRock tőzsdén kereskedett alapjai (ETF) körül, melyek a feltörekvő piaci kötvényhozamokat követik. A jelenlegi rali erejét mutatja, hogy az iShares JP Morgan Local Government Bond ETF idén már megduplázta a méretét, és több mint 3 milliárd dollárnyi beáramlást könyvelhetett el. A háttérben az áll, hogy

a feltörekvő piaci kötvények átlagosan 4,7 százalékos hozamot nyújtanak

– írja a Bloomberg. A kockázat pedig abban rejlik, hogy ha a jelenlegi, árfolyam-különbözetekre alapuló, kereskedési láz kifut, olyan menekülési hullám indulhat be, amely igen negatív hatással lehet az alapokra is.

Amennyiben beüt egy válság vagy egy pánikhelyzet, a tőke elkezd menekülni a feltörekvő piaci alapokból. A vészkijárat pedig egyszerűen túl szűk ahhoz, hogy mindenki kiférjen – mondja Remi Olu-Pitan, a Schroder Investment Management londoni befektetője.

Készül a buborék

A fentieket figyelembe véve nem meglepő, hogy sokan már eddig is azzal vádolták az alapkezelőket, hogy

veszélyes buborékokat generálnak a likviditásproblémákkal küszködő piacokon.

Ha pedig beindul egy tömeges menekülés, az akár toxikus helyzetet is eredményezhet – figyelmeztetett a Bank of America Merrill Lynch stratégája.

Baj lehet a kötvényhozamokból Forrás: REUTERS

További veszélyforrás, hogy az ETF-eknél nincs meg az opció, hogy készpénzt tartsanak, és ezzel javítsák a likviditási helyzetet, ha probléma merül föl. Vagyis az egyébként is kényes helyzetben lévő feltörekvő piacokon egy jelentősebb eladás veszélyes öngerjesztő folyamatot indíthatna be, melynek során egyre csak fokozódna a menekülés.

Jön a korrekció?

A BlackRock ezzel szemben hangsúlyozza, saját becslései szerint a tőzsdén kereskedett alapok csak kevesebb mint 1 százalékát adják a globális kötvénypiacnak, míg a feltörekvő piacokon is csak kevesebb mint 2 százalékot jelentenek. Ezek pedig annyira alacsony számok, hogy nem tudnának nagy baj okozni a piac egészén – jelezte a cég szóvivője.

Mindazonáltal a Bloomberg adatai szerint

az ETF-ek közel 12 százalékát adják a feltörekvő kötvényalapokba áramló 400 milliárd dollárnak, és ez az arány minden évben egyre nő.

Noha az elemzők szerint egyelőre nem várható jelentősebb korrekció, a félelem abból is ered, hogy esetleg megismétlődhetnek a 2013-as kellemetlenségek, ha a világ nagy jegybankjai meggondolatlanul emelnek kamatot. Ha például az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elszámolja magát, a befektetők hirtelen ráeszmélhetnek, hogy

már nem éri meg nekik dollárt kölcsönözni, hogy eszközöket vásároljanak a magasabb hozamokkal kecsegtető feltörekvő térségekben.

Ez pedig növeli a fent vázolt veszélyek kockázatát. Éppen ezért mondják egyre többen, hogy érdemes figyelemmel követni ez ETF-ekbe áramló tőkét, mivel minél nagyobb pénzmennyiségről van szó, annál nagyobb lehet egy esetleges bukás.