A világ megszabadul az amerikai nyomástól

görög témához Nemzetközi Valutaalap,  IMF Washington
The seal of the International Monetary Fund is seen on a headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
A világgazdaság egyre kisebb mértékben függ az Egyesült Államok gazdasági teljesítményétől – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss jelentéséből. Ezzel együtt a szervezet a brit gazdaság növekedési előrejelzését is visszafogta a gyenge első negyedévet követően. Az eurózóna viszont kedvező időszak elé nézhet.
Vágólapra másolva!

Idén 3,5 százalékkal bővülhet a világgazdaság a tavalyi 3,2 százalék után az IMF szerint, ami azt jelenti, hogy a Valutaalap nem módosított a globális növekedési prognózisán a most kiadott World Economic Outlook frissítésében – írja a Bloomberg. Jövőre az ideinél enyhén erősebb, 3,6 százalékos lehet a globális GDP-növekedés.

A legfontosabb számok mellett külön érdekesség, hogy a Valutaalap megállapítja,

a világgazdaság talpra állásának motorjai átalakulás alatt vannak.

Ennek eredményeként a növekedés egyre kevésbé támaszkodik az amerikai és a brit gazdaság teljesítményére, viszont egyre nagyobb hatást gyakorol Kína, Japán, az eurózóna és Kanada.

Növekedés és élénkítés

Az IMF úgy számol, hogy

az USA idén és jövőre is 2,1 százalékkal izmosodhat,

ami megfelel a június 27-én kiadott várakozásnak. Az áprilisi erőjelezés azonban még arról szólt, hogy a világ legnagyobb gazdasága idén 2,3 százalékkal, jövőre pedig 2,5 százalékkal nőhet. Tavaly egyébként 1,6 százalékos volt az amerikai gazdasági növekedés.

Gyengélkedik az amerikai növekedés Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Az USA-tól remélt teljesítmény visszafogás elsősorban azt tükrözi, hogy a korábban várt fiskális élénkítések valószínűleg kisebb mértékben gyakorolnak majd pozitív hatást, mint ahogyan azt várni lehetett – mondja a Valutaalap csapata. Miközben Donald Trump kormánya a stabil 3 százalékos gazdasági növekedést tűzte ki célul nemrégiben,

az IMF szerint a beígért adócsökkentések és infrastrukturális fejlesztések a korábban reméltnél enyhébben pörgethetik csak az amerikai gazdaságot.

Mindeközben a brexittel összefüggő tárgyalások közepette, a Valutaalap 0,3 százalékponttal 1,7 százalékra fogta vissza a 2017-es brit növekedési prognózist, köszönhetően a vártnál gyengébb első negyedéves teljesítménynek. A szigetország pénzügyminisztériuma időközben közölte, a friss előrejelzés pontosan azt támasztja alá, hogy a kormánynak növelnie kell a termelékenységet, illetve a lehető legjobb megállapodásra kell törekednie az Európai Unióval. A brit gazdaság fundamentumai ugyanis erősek – hangsúlyozták.

Új hajtóerők

Az egyre nagyobb globális hatást gyakoroló országok közül Kína idén 6,7, majd jövőre 6,4 százalékkal bővülhet. Az IMF úgy számol, a világ második legnagyobb gazdaságának növekedése átlagosan évi 6,4 százalékos lehet 2018 és 2020 között.

Ezzel párhuzamosan Japán idén 1,7, míg jövőre csak 0,6 százalékkal izmosodhat, miközben

az eurózóna 2017-ben 1,9, majd 2018-ban 1,7 százalékkal erősödhet.

Mindkét évben Spanyolország nyújthat kiemelkedő teljesítményt a Valutaalap szerint. A fenti számok egyébként vagy megfeleltek az idén kiadott korábbi prognózisoknak, vagy némileg javított rajtuk az IMF.

Egyre fontosabb az euróna szerepe a globális talpra állásban Forrás: REUTERS

A növekedés tekintetében Kanada vezetheti majd a G7 országok listáját, ahogy idén 2,6 százalékkal bővülhet. Jövőre viszont csak 1,9 százalékos lehet a növekedés, ami 0,1 százalékpontos csökkentést jelent az áprilisi várakozáshoz képest.

Európa feltörekvő piaci és fejlődő térségében idén 3,5, jövőre pedig 3,2 százalékos lehet a növekedés.

Ez 2017-re 0,5 százalékpontos javítást, míg 2018-ra 0,1 százalékpontos visszafogást jelent az áprilisi prognózishoz képest.

Kockázatok és megoldások

Jóllehet rövid távon az IMF úgy látja, a globális kilátásokra vonatkozó kockázatok mérsékeltek, középtávon már lehetnek problémák. Az igencsak felfokozott piaci értékeltségek, illetve a nagyon alacsony volatilitás – kiegészülve a politikai bizonytalanságokkal – megemeli egy piaci korrekció esélyét. Ez pedig nemcsak a növekedést, de az általános gazdasági hangulatot is ronthatja.

Az alacsony inflációval és gyenge kereslettel küszködő fejlett gazdaságok számára

a Valutaalap a monetáris és fikális támogatás folytatását javasolja, miközben figyelmeztet, a jegybankoknak nem szabad túlságosan gyorsan megemelniük a kamatokat.

Végül hozzáteszik, a széles körben terjedő protekcionizmus, valamint a nem megfelelő szabályozói környezet egyaránt ronthatják az országok gazdasági teljesítményeit.