Izzik a német ingatlanpiac

Németország, München
Snapshot from Munich, Germany.
Vágólapra másolva!
Miközben a kormány szerint számos német városban már túlértékelt az ingatlanpiac, veszélyes buboréktól egyelőre még nem kell tartani. Mindazonáltal a szabályozók nagyobb hatalmat kaptak, hogy felügyeljék a bérleti díjakat.
Vágólapra másolva!

Igencsak elszállt a németországi lakóingatlanok piaca, ahogy az elmúlt hét évben a legnagyobb városok lakásai több mint 60 százalékkal drágultak – idézi a Bloomberg a Deutsche Bank adatait. Münchenben azonban az árak megduplázódtak. Ennek eredményeként

ma 127 olyan német város van, ahol tavaly 30 százalékos túlértékeltség volt tapasztalható

– derült ki egy júniusban kiadott kormányzati jelentésből. Az anyag azonban azt is kiemelte, az alacsony lakossági adósságszintek miatt igen csekély egy esetleges korrekció kockázata.

Münchenben is elszálltak az ingatlanárak Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

A buboréktól való félelmében Angela Merkel kormánya igyekszik megelőző lépéseket tenni az ingatlanpiacon – főleg, hogy a jövő hónapban választások lesznek Németországban. Ráadásul a német vezetés az egyik legnagyobb kritikusa a rekord alacsonyan tartott eurózónás kamatszintnek, amely Németországban is elősegítette az ingatlanárak fölpattanását. Nem véletlen, hogy júniusban a kormány nagyobb hatalmat adott az illetékes szabályozó szervnek, hogy az képes legyen hatékonyan közbelépni, ha a lakásárak fenntarthatatlan szinteket kezdenek elérni.

Még kitart a stabilitás

Mindazonáltal az árak puszta emelkedése még nem elég ahhoz, hogy buborékról beszélhessünk. Ahhoz meg kell nézni a fundamentális tényezőket is – mondja Michael Voigtlaender, a kölni Gazdaságkutató Intézet munkatársa. A szakértő többek közt kiemelte, hogy

a német jelzáloghitel-piac stabil, a lakásépítési szintek pedig mérsékeltek.

Szintén erősíti a német piac stabilitását, hogy a lakásvásárlók többsége évekig megtartja az ingatlant, hogy elkerülje az ingatlanspekulációs adó megfizetését. Ez pedig ellenállóvá teszi a piacot az olyan sokkokkal szemben, melyek jelentős csapást mértek például Spanyolországra vagy Írországra a pénzügyi válság után.

Még nem veszélyesek a német ingatlanárak Forrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger

Ezzel együtt az látszik, hogy a német lakóingatlan árak nagyjából 31 százalékkal erősödtek az elmúlt öt évben 2017 második negyedévéig. A vásárlóknak pedig nagy előnyt jelentenek az alacsony kamatok és az emelkedő jövedelmek, különösen egy olyan országban, ahol hagyományosan népszerű az ingatlanvásárlás.

A nagy menet vége?

Miközben a német jegybank (a Bundesbank) is osztja azt a véleményt, hogy nem kell olyan buboréktól félni, amely veszélyeztetné a pénzügyi stabilitást,

egyes városokban talán már ki is futott az ingatlanár-robbanás.

Frankfurtban, Düsseldorfban és Stuttgartban például a bérleti díjak emelkedése megállt, ami azt jelenti, hogy akár csökkenés is következhet.

A Német Ingatlanszövetség (IVD) elnöke a fentiekkel összefüggésben hangsúlyozta, a mai bérleti díjak a jövőbeni árak előrejelzői. Hozzátette, Németország más piacokkal együtt erősödésnek indult 2010-et követően, de ennek a folyamatnak most vége van.