Ezért éri meg nyugdíjasokat alkalmazni

nyugdíjas munkavállaló
Vágólapra másolva!
Adózási szempontból minden idők egyik legkedvezőbb társulási formája a közérdekű nyugdíjas szövetkezet. Ilyen szervezetet idén júliustól lehet alapítani. A nyugdíjas tagok jövedelmét nem terheli sem a 22 százalékos szociális hozzájárulási adó, sem egészségbiztosítási járulék, csak szja, de bizonyos esetekben még ez alól is mentesség kapható – mondták az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó Zrt. szakértői.
Vágólapra másolva!

Az idén július 1-jén új társulási forma jelent meg a magyar jogban: a közérdekű nyugdíjas szövetkezet. A statisztikák alapján az 55 év feletti korosztály is már rendkívül nehezen talál munkát, a nyugdíjasok körében pedig a foglalkoztatotti ráta kifejezetten alacsony. Annak érdekében, hogy valóban vonzó lehetőséget jelentsen a nyugdíjasok alkalmazása, a nyugdíjas szövetkezetek számos adókedvezményt is kaptak.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek nyugdíjas tagjainak jövedelmét nem terheli a 22 százalékos szocho, a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás és a 18,5 százalékos egyéni járulékok sem. Ezzel ugyanakkor az is jár, hogy a munkavégzés ideje alatt nem válnak biztosítottá, vagyis nem nő tovább a nyugdíjuk.

nyugdíjas munkavállaló Forrás: Image Source/Zero Creatives

Így csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetni, de még ezt is meg lehet sprórolni, ha a jövedelem kifizetése nem pénzben történik. Az élelmiszerutalvány a minimálbér 25 százalékáig adómentes - ha annak teljes értéke nem éri el a minimálbér összegét.

A nyugdíjas szövetkezet az üzleti év pozitív eredményéből (a profitból) úgynevezett „közösségi alapot" képezhet, amellyel teljes mértékben adómentesen lehet támogatni a tagok és közeli hozzátartozóik megélhetését, gyarapodását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közösségi alapból megvalósítható például lakásfelújítás, de oktatási célokra is fordítható, illetve akár gyógyszer vagy színházjegy is vásárolható belőle.