A fiatalok most ugranak fejest a részvénypiacba

befektetés ugrás szakadék biztonság kockázat veszteség csúcs
Vágólapra másolva!
Noha egyre többen figyelmeztetnek a Wall Street veszélyesen magas részvénypiaci értékeltségeire, úgy tűnik, ez mégsem állítja meg az Y generáció tagjait abban, hogy most kezdjenek el befektetni.
Vágólapra másolva!

Az Y generációhoz – 25 és 34 év közöttiek – tartozók közel harmada tervezi, hogy kiszáll a készpénzből, és új pozíciókat vesz fel a részvénypiacon a következő hat hónapban – idézi a MarketWatch az E*Trade Financial negyedéves felmérését.

Összevetésképpen, az X generációs (35-54 év közöttiek) befektetőknek csupán 19 százaléka tervezi a portfóliójának ilyen átalakítását, míg az 55 év felettieknek mindössze 9 százaléka tervez beszállást. A kutatás azt egyébként nem vizsgálta, hogy a megkérdezettek a piacnak pontosan mely területén vásárolnának be.

Generációs különbségek

Noha az új pozíciók felvétele lett a legnépszerűbb terv az Y generáció számára, a győzelem csupán egy hajszálon múlt.

A vásárlást tervező 31 százalék mögött ugyanis 30 százalékkal áll az a csoport, melynek az a véleménye, hogy inkább nem változtat a jelenlegi portfóliójának.

Ezt követően 25 százalék tervezi megváltoztatni az elosztást a portfólión belül, és csak 13 százalék nyilatkozta, hogy a készpénz felé mozdulna el.

Egyre több kockázatot vállalnak a fiatalok Forrás: 123rf.com

A X generáció körében 8 százalék tervezte a készpénzbe menekülést, míg az idősebb generációnál ez az arány 7 százalékos. Az 55 év felettiek közel fele (46 százalék) mondta, hogy a tervek szerint marad a jelenlegi portfóliónál, míg az X generáció tagjainak 34 százaléka voksolt a változatlanságra.

A jelenlegi tendencia alapján úgy tűnik, az Y generáció tagjai egyre inkább leküzdik az ellenszenvüket a részvényekkel kapcsolatban. A korábbi tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy

a fiatalok azon köre, amely a pénzügyi válság legrosszabb időszakában kezdett el dolgozni, igencsak óvatos a részvénypiaccal kapcsolatban.

Egyes szakértők viszont már jó ideje hangsúlyozzák, hogy ennek a tartózkodásnak az a hátránya, hogy ez a korosztály nem tudja kellően kihasználni a hosszú távú befektetések előnyeit.

Lelkesedő fiatalok

Mindazonáltal egy júniusi felmérés szerint az Y generációs befektetők

közel 80 százaléka tervez több kockázatot vállalni ebben az évben, és 66 százalék érdeklődik a részvények iránt.

Ráadásul nagyjából 45 százalék „sokkal nagyobb" kockázatot is merne vállalni a portfóliójában.

A fentiekhez azonban hozzátartozik, hogy számos piaci szereplő figyelmeztet az amerikai részvények túlzott értékeltségére, és az extrém nyugalomból adódó esetleges kockázatokra. Nem véletlen, hogy többen úgy látják, most már az Egyesült Államokon kívül érdemes keresni a következő nagy felfutást.